Podijeli objavu

Nakon sedmosatne akcije na Zelenoj tržnici u Zagrebu državni inspektori otkrili su čak 55 nepravilnosti te podnijeli 20 optužnih prijedloga i tri prekršajna naloga, a na licu mjesta su izrekli sedam novčanih kazni te izdali 37 rješenja za otklanjanje raznih nedostataka

Čak 38 državnih inspektora u pratnji policajaca u utorak ujutro stiglo je na zagrebačku Zelenu tržnicu gdje su proveli čak sedam sati ‘češljajući’ sve redom – od dozvola za rad, podrijetla namirnica koje se ondje prodaju do toga kako se odvaja otpad.

Već na početku naišli su na zanimljivu situaciju, prenijela je Nova TV čija reporterka je na mjestu događaja pratila akciju državnih inspektora.

‘Šef će doći poslije… ja sam njegov prijatelj’

Nakon što su u prvom boksu pitali tko je odgovorna osoba, muškarac kojega su ondje zatekli kazao je da mora u automobil po iskaznicu, dok je drugi tvrdio da nije tamo zaposlen već da sva roba pripada njegovu prijatelju. “A imamo šefa koji će doći poslije, koji… ja sam njegov prijatelj”, kazao je.

Na pitanje o tome što radi na tržnici, kazao je da je tamo na ispomoći i da ima sklopljen Ugovor o radu. U tom trenutku muškarac koji je otišao po osobnu iskaznicu u automobil na pitanje inspektorice može li joj dati registraciju tvrtke kako bi provjerila je li registrirana, samo je potvrdno odgovorio da jest.

Dok je inspektorica popisivala robu, jedna od zatečenih osoba u boksu je nestala. Potom se ‘”izgubio” i drugi muškarac koji ipak nije dao svoju osobnu iskaznicu na uvid. Inspektorica je zahtijevala da ga se pozove natrag kako ne bi zvala policiju pa se ovaj vratio – dramatično opisuje situaciju Dnevnik.hr. Na inspektoričino ponovno traženje osobne iskaznice, muškarac je kazao kako ju je dao i ostavio. Potom je obrnuo priču rekavši da je samo došao popiti kavu s prijateljem i da mu ne pomaže u poslu. Inspektori su potom zapisali njegove podatke i poslali u provjeru.

Za 20 posto hrane ne zna se podrijetlo

Istodobno, inspektorica za zaštitu okoliša imala je pune ruke posla obilazeći Zelenu tržnicu i fotografirajući. Za jednu golemu količinu nepropisno odloženog otpada upozorila je da su pravnim osobama propisane kazne i do 300.000 kuna.

“Pomiješano je sve. I drvo i plastika i papir… Tu su, znači, veliki problemi, otpad se ne odvaja, neispravni su kontejneri. Dat ćemo vrlo kratak rok otklanjanja. I naravno, doći ćemo u kontrolu izvršenja rješenja”, kazao je Robert Kober iz Državnog inspektorata.

Među ostalim, inspektori su provjeravali odakle dolaze paprike, lubenice, grožđe i ostale namirnice. Iako su na pitanje o podrijetlu robe dobivali odgovor da je od prodavača, inspektori nisu odustajali. Radila se inventura. Svašta se našlo i prijavilo glavnom koordinatoru akcije, piše Dnevnik.hr.

“Našli smo dosta nedostataka u smislu da pojedini proizvodi nemaju uopće deklaracije. Za ono što ne budemo mogli utvrditi, ide trenutna zabrana stavljanja na tržište dok se ne utvrdi”, kazali su inspektori dodajući da je 80 posto zatečene hrane domaćeg podrijetla, dok za preostalih 20 posto treba utvrditi odakle potječe.

‘Kad imate račune, onda nije problem’

Neki prodavači nisu imali razloga za strah zbog dolaska državnih inspektora na Zelenu tržnicu.

“Mene nije štrecnulo. Zašto bi bio stres? Sve je pod kontrolom. Kad imate račune, onda nije problem”, kazao je jedan od prodavača.

Drugi je dodao: “Neka svatko radi svoj posao i u ovoj državi neće biti problema.”

Na koncu su, nakon sedam sati provjera, inspektori utvrdili 55 nepravilnosti te podnijeli 20 optužnih prijedloga i tri prekršajna naloga, a na licu mjesta je izrečeno sedam novčanih kazni. Izdano je i 37 rješenja za otklanjanje nedostataka. U Državnom inspektoratu kažu da se ovakve akcije mogu očekivati po cijeloj zemlji i da će na teren ići inspektori iz svih pet inspekcija – od tržišne preko sanitarne do okolišne. Svi u isto vrijeme.

Podijeli objavu