Podijeli objavu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na društvenim mrežama je komentirala početak suđenja Vukovarcu Marijanu Živkoviću.

Podsjetimo, njemu je ovog tjedna na Općinskom sudu u Vukovaru počeo ponovljeni sudski postupak zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi Policijske postaje u rujnu 2013. godine, a na početku suđenja potporu mu je dao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

“Njegova bol i naša je bol”

“Duboko žalim zbog osobne tragedije gospodina Marijana Živkovića, čija su dva sina položila živote za našu Domovinu. Njegova bol i naša je bol, za nju trebamo imati puno razumijevanje i poštovanje, a na njihovu žrtvu moramo vječno čuvati uspomenu. Uvažavajući neovisnost hrvatskog pravosuđa, žalosti društvena klima u kojoj je do ovakve situacije moralo doći”, napisala je Grabar-Kitarović u statusu na društvenim mrežama.

“Većim angažmanom nadležnih institucija, sva otvorena pitanja oko Vukovara i tragedije koju su svi Vukovarci tijekom velikosrpske agresije proživjeli trebala su biti i trebaju biti riješena, prvenstveno kada je riječ o neprocesuiranim ratnim zločinima i traganju za nestalim hrvatskim braniteljima i civilima. Učinimo sve da do ovih potresnih i bolnih situacija više ne dolazi”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Duboko žalim zbog osobne tragedije gospodina Marijana Živkovića, čija su dva sina položila živote za našu Domovinu….

Gepostet von Kolinda Grabar-Kitarović am Freitag, 20. September 2019

Penava kritizirao pravosuđe

Podsjetimo, na početku ponovljenog postupka Živkoviću, vukovarski gradonačelnik Penava kritizirao je hrvatsko pravosuđe.

“Živković odgovara zato što se zalagao za Ustav jer je dokazano zadnjom odlukom Ustavnog suda da su dvojezične ploče u Vukovaru stavljene nepoštivajući stavak 8. odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Iritira i činjenica da je otprilike 35 branitelja dragovoljaca, časnika, dočasnika presuđeno, a Živković je samo zadnji u nizu kojem se sudi za razbijanje dvojezičnih ploča”, kazao je prije dva dana Penava.

Optužio je hrvatsko pravosuđe da je “jako ažurno” kada treba postupati prema hrvatskim braniteljima, navode Vijesti.hr. “Kada treba postupati prema hrvatskim braniteljima naše je pravosuđe jako ažurno, da ne kažem napaljeno, a s druge strane, kada govorimo o Saši Sabadošu, koji je razbio glavu hrvatskom branitelju, nije niti jedan jedini dan suspendiran u službi i uredno je otišao u mirovinu”, kaže Penava.

 

Podijeli objavu