Podijeli objavu

Čelnik Facebooka Mark Zuckerberg imao je “konstruktivan sastanak” s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u četvrtak u Bijeloj kući, izvijestili su iz kompanije, a na sastanku u Kongresu odbacio je ideju o prodaji Instagrama i WhatsAppa.

Zuckerberg se sastao s “kreatorima politika kako bi poslušao što ih brine i razgovarao o regulaciji interneta u budućnosti”, rekao je glasnogovornik Facebooka.

– Imao je konstruktivan sastanak s predsjednikom Trumpom – poslao je Daniel Roberts u priopćenju emailom.

Trump je, ne navodeći detalje, tvitao kako je imao “ugodan sastanak s Markom Zuckerbergom u Ovalnom uredu”.

Zuckerberg, koji je prošle godine posjetio Capitol Hill i svjedočio pred američkim Kongresom zbog skandala tvrtke Cambridge Analytica, susreo se u četvrtak prije sastanka s Trumpom i s brojnim republikancima, uključujući senatore Josha Hawleyja i Johna Cornyna.

Hawley je tvitao kako je izazvao osnivača Facebooka da pokaže da je kompanija “ozbiljna u vezi pristranosti, privatnosti i konkurencije” prodajom WhatsAppa i Instagrama te da omogući neovisnoj, trećoj strani nadzor nad cenzurom.

– Odgovorio je ne na oba (prijedloga) – tvitao je senator.

Cornyn je rekao da su na “otvorenom sastanku punom poštovanja raspravljali o odgovornostima društvenih medija, regulacijskim prijedlozima, izbornoj sigurnosti, privatnosti i cenzuri konzervativnih glasova na društvenim medijima”.

Facebook je jedna od najvećih tehnoloških tvrtki od koje je pravosudni odbor američkog Kongresa zatražio emailove i pravne podneske ranije ovoga mjeseca.

Savezni regulatori i glavni tužitelji gotovo svih 50 američkih država također su pokrenuli vlastite istrage Facebooka i Googlea.

Društveni medij je kritiziran jer je dopustio trolovima koje je navodno podupirala Rusija da objavom oglasa utječu na predsjedničke izbore 2016. na kojima je Trump došao na vlast, navodi Hina.

U srpnju je američka vlada kaznila Facebook s pet milijardi dolara zbog kršenja privatnosti korisnika nakon što su iscurili podaci gotovo 87 milijuna korisnika kojima je pristupio Cambridge Analytica, politička konzultanska tvrtka sa sjedištem u Londonu koja je radila na Trumpovoj izbornoj kampanji 2016.

Podijeli objavu