Podijeli objavu

Australija se neće priključiti američkim ciljevima vezanima za Iran, osim u predanosti slobodi navigacije u bliskoistočnoj regiji, kazao je australski premijer Scott Morrison nakon razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

“Nismo raspravljali ni o čemu drugome”, rekao je novinarima Morrison koji je u petak posjetio Bijelu kuću.

“Naše sudjelovanje u toj misiji, za koju sve podsjećam da joj je cilj sloboda navigacije u Hormuškom tjesnacu, cijeni se. O tome se radi. Sva druga pitanja kojima se bavi SAD su njihova pitanja”.

Trump je prošli tjedan odobrio slanje dodatnih američkih vojnika kako bi se ojačala saudijska zračna i protuzračna obrana nakon najvećeg napada u povijesti na naftna postrojenja te države za koje Washington optužuje Iran.

Tenzije između Irana i SAD-a rastu otkad je Trump prošle godine povukao svoju državu iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Napadi na naftna postrojenja ponovno su pokrenuli strahove da bi tenzije mogle prerasti u ratni sukob.

Američki predsjednik je najavljivao da bi s Morrisonom mogao razgovarati o potencijalnom vojnom doprinosu u Iranu, no kasnije je rekao kako se o tome nije raspravljalo.

Australija se u kolovozu pridružila misiji predvođenoj SAD-om kojom se osigurava plovidba kroz Hormuški tjesnac, prenosi Hina.

Morrison je na susretu pohvalio i “suzdržanost” Trumpa po pitanju Irana.

Podijeli objavu