Podijeli objavu

Glavni odbor HVIDRA-e ponovno je pozvao državne institucije da istraže djelovanje čelnika SDSS-a Milorada Pupovca jer drži da kontinuirano krši zakone, Ustav i Deklaraciju o Domovinskom ratu, nazvavši ga deklariranim mrziteljem Hrvatske, a njegove izjave “sramotnim izljevima govora mržnje”. Priopćenje, koje potpisuje predsjednik Glavnog odbora Josip Periša, uslijedilo je nakon Pupovčeva intervjua slovenskom dnevniku “Delo”.

Pupovca HVIDRA opisuje kao potrčka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića te ocjenjuje kako je iz njegovih izjava u intervjuu “potpuno razvidno da se radi o kontinuiranim ciljanim postupcima prizivanja duhova prošlosti i stigmatiziranja hrvatskih građana, uz poticanje na blaćenje vrijednosti Domovinskog rata i negiranje velikosrpske agresije, kojima se, bez ikakvih dosadašnjih zakonskih posljedica, krše hrvatski zakoni i Ustav, pod krinkom zaštite prava nacionalnih manjina. HVIDR-a drži da je takvo Pupovčevo djelovanje prava pljuska “svima onima koji su shvatili da se on navodno ispričao za izjave u kojima je usporedio suvremenu RH i režim NDH”.

– Posebice je žalosno da takva osoba godinama predaje našoj djeci kao izvanredni profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za lingvistiku, pa primjerice u ovoj akademskoj godini ovaj deklarirani mrzitelj Hrvatske predaje upravo hrvatski jezik i književnost – kolegij: etika govorenja, te pozivamo navedeni Fakultet da se o tome očituje, kaže HVIDRA.

Dodaje kako Pupovac zadnjim izjavama da je protiv Srba izvršeno etničko čišćenje i kršenje međunarodnog prava svjesno negira velikosrpsku agresiju i okupaciju hrvatskog teritorija kao i oslobodilačke akcije hrvatske vojske. Pritom, smatra HVIDRA, Pupovac zaboravlja dijeliti lekcije ratnim huškačima iz redova srpske crkve i četnicima iz redova svoje stranke koji i danas slobodno šetaju smijući se svojim žrtvama, obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, koji još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Plenković: Tu smo temu apsolvirali

– Mislim da smo tu temu apsolvirali. Parlamentarna većina je stabilna, imamo zadaće koje trebamo rješavati. Politiku koju vodimo – vodimo na dobrobit hrvatskog društva, rješavanja otvorenih pitanja, gledanja prema naprijed i traženja istine. Rijetko koja vlada je, poput ove, napravila toliko za prava hrvatskih branitelja, hrvatskih vojnika, hrvatskih policajaca i za dignitet domovinskog rata, poručio je Andrej Plenković odgovarajući na pitanje novinara potkopava li HVIDR-a ovakvim zahtjevima vladajuću koaliciju, navodi Hina.

Podijeli objavu