Podijeli objavu

Sisačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje vezano uz kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, počinjenih u drugoj polovici srpnja i tijekom kolovoza 1991. godine u srpskom zatvoru na Šamarici, na Banovini između Petrinje, Gline, i Dvora, rekao je danas na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Sisku, Luka Pešut, načelnik PU Sisačko-moslavačke.

Sisak 25.09.2019. Sisacka policija kazneno je prijavila cetvoricu pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog ratnog zlocina pociinjenog u srpnju i kolovozu 1991. godine u srpskom zatvoru na Samarici na banovini. Osunjiceni su da su odgovorni za mucenje i ubojstvo 31 osobe, 22 civila i devet ratnih zarobljenika. Na fotografiji: Luka Pesut nacelnik PU Sisacko-moslavacke
Snimio: Mate Piskor / CROPIX

Načelnik Pešut i Igor Pasanac, voditelj Službe kriminalističke policije PU sisačko-moslavačke, naglasili su kako je provedenim kriminalističkim istraživanjem, provedenim u suradnji s specijalnim odjelom za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, utvrđeno da su trojica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, sada stari 47, 65 i 66 godina, kao članovi operativnog štaba tzv. „Centra za obuku specijalnih jedinica milicije”, te sada 61-godišnjak, koji je u to doba bio zamjenik zapovjednika Specijalne jedinice, odgovorni za ubijanje, nečovječno postupanje, nanošenje velikih patnji te ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja, nad ukupno 31 osobom, od čega devet ratnih zarobljenika, pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde RH i 22 civila s područja Petrinje, Sunje, Hrvatske Kostajnice, Siska, Gline, Velike Gorice i Dugog Sela.
Sisak 25.09.2019. Sisacka policija kazneno je prijavila cetvoricu pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog ratnog zlocina pociinjenog u srpnju i kolovozu 1991. godine u srpskom zatvoru na Samarici na banovini. Osunjiceni su da su odgovorni za mucenje i ubojstvo 31 osobe, 22 civila i devet ratnih zarobljenika. Na fotografiji: Izvanredna tiskovna u PU Sisacko-moslavackoj
Snimio: Mate Piskor / CROPIX

Protiv četvorice osumnjičenih podnijeto je posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao nadopuna kaznenih prijava, a s obzirom kako su osumnjičeni za sada nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, za njima su raspisane potrage, navodi Jutarnji.hr.

Voditelj Službe kriminalističke policije PU sisačko-moslavačke Igor Pasanac istaknuo je kako protiv četvorice osumnjičenih policija raspolaže s dovoljno čvrstih dokaza i izjava svjedoka, te da je još puno neriješenih slučajeva iz toga doba, na kojima se intenzivno radi.

Podijeli objavu