Podijeli objavu

Na obilaznici kod Bjelovara Turudić se nije htio zaustaviti na prvi znak policije pa ga je policijski presretač uspio zaustaviti tek iz drugog pokušaja. Turudić tvrdi da nije bježao policiji, već da u prvi mah nije ni shvatio da ga slijedi policija. Potom se nije odazvao na čak četiri sudska poziva

Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu i novoimenovani predsjednik Visokog kaznenog suda, po drugi put imao problem s prebrzom vožnjom. Dogodilo se to, piše Večernji list, početkom godine na bjelovarskoj obilaznici.

Turudić je, podsjetimo, nedavno oslobođen krivnje za prebrzu vožnju u Virovitici, 20. listopada prošle godine. Tada je njegov automobil snjimljen u prebrzoj vožnji, a Turudić je uložio prigovor na kaznu te je policiji dostavio imena i adrese osoba koje su tog dana, osim njega, mogle voziti taj automobil.

‘Njegovim postupkom sve je rečeno o hrvatskom pravosuđu’

Na obilaznici kod Bjelovara, prema svjedočenju policije, Turudić se nije htio zaustaviti na prvi znak policije pa ga je policijski presretač uspio zaustaviti tek iz drugog pokušaja. Turudić tvrdi da nije bježao policiji, već da u prvom trenutku nije ni shvaćao da ga slijedi policija. Potom se nije odazvao na čak četiri sudska poziva.

Komentirajući ovaj slučaj Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta, kazao je Večernjem listu kako je nevjerojatno da sudac najvišeg suda u državi bježi od policije.

“U tom njegovom postupku sve je rečeno o hrvatskom pravosuđu. To je neprimjereno i nezakonito ponašanje, no to govori i o stanju svijesti u Ministarstvu pravosuđa koje ne mari ni za propise ni za etiku. Stoga sam pozvao i pozivam Državno sudbeno vijeće i predsjednika Vrhovnog suda da oni pokažu minimum poštovanja propisa i etike te da protiv Turudića odmah pokrenu postupak radi utvrđivanja povrede Kodeksa sudačke etike”, kazao je Grmoja.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nije se želio očitovati o Turudićevoj prebrzoj vožnji i neodazivanju na pozive suda.

“Ne znam ništa o tom novom slučaju. Nisam još ništa pročitao. Kada se upoznam s tim tek onda ću moći nešto reći”, kazao je ministar pravosuđa za Večernji list.

‘Ili znate da vas policija proganja ili niste pri sebi’

Politički komentator Žarko Puhovski kazao je da se prebrza vožnja tu i tamo svakome se može dogoditi, ali da se u Turudićevom slučaju postavlja pitanje bahatog ponašanja.

“Znam kako to izgleda kada vas policija želi zaustaviti. To nalikuje tome kao da vas cirkuska kola proganjaju jer sve bljeska od rotirajućih svjetala i odzvanja od zvučne signalizacije pa vi sve to naprosto ne možete promašiti, ne vidjeti ili ne shvatiti što se događa. U tim trenucima moguće su jedino dvije situacije – vi ili znate da vas policija proganja ili niste pri sebi. A Turudić je očito mislio da će mu se u tom slučaju progledati kroz prste, jer je i prvi prekršajni postupak protiv njega i prebrze vožnje nekako čudno završio. Naravno, on će sad u ovom drugom slučaju vidjeti neku zavjeru protiv sebe. Uglavnom, ljudi koji se tako ponašaju trebaju dobiti neku vrstu opomene zbog neprimjerenog ponašanja i Turudić bi, u najmanju ruku, trebao dobiti neku blažu opomenu, blažu stegovnu mjeru, kao upozorenje na njegovo posve neprimjereno i neprihvatljivo ponašanje. To se nikome, a posebno sucima, ne treba i ne smije tolerirati. On je i u prvom slučaju očito izbjegavao pozive na sud, a čak sam i ja iz novina znao da ga zovu na sud pa je onda valjda i on morao znati za te pozive”, kazao je Puhovski za Večernji list.

Podijeli objavu