Podijeli objavu

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić u četvrtak je vrlo šturo komentirao zastupničku prozivku da nije ništa poduzeo iako je bio upoznat sa ‘slučajem Ponoš-Kotarac’, nije odgovorio ni na izravan upit hoće li zbog događaja u Fondu za zaštitu okoliša dati ostavku.

“Insinuacije koje ste naveli, nisu utemeljene, to je sve što ću u ovom trenutku reći na tu temu”, odgovorio je ministar zastupniku Miri Bulju (Most) koji ga je prozvao zbog spomenutog slučaja te mu poručio da to više nije pitanje ostavke direktora Fonda Dubravka Ponoša, nego pitanje njegove ostavke.

Hoćete li dati ostavku zbog ovoga što se događa u Fondu? pitao je Bulj, čije je pitanje ostalo bez izravnog ministrovog odgovora. Spomenuto pitanje Bulj je postavio za saborske rasprave o prijedlog zakona da se obeštete radnici trgovačkog društva Plobest koji su bili profesionalno izloženi štetnom djelovanju azbesta. Taj prijedlog, kojim će se obeštetiti 510 radnika koji su od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002. bili zaposleni u trgovačkom društvu Plobest d.d. i Plobest d.d. u stečaju, dobio je zastupničku potporu.

Ukupno će se na ime obeštećenja isplatiti 219 tisuća kuna po radniku obročno kroz tri godine ako je radnik na radnom mjestu u tim tvrtkama proveo pet godina, rekao je ministar, izrazivši nadu da će se spomenutim zakonom ispraviti dugogodišnja nepravda prema zasposlenicima Plobesta.

Grmoja: ‘Treba postaviti pitanje ostavke ministra Ćorića’

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja u ime Mosta zatražio je danas ostavku ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zbog stanja u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, piše Hina.

“U Fondu se događa uhljebljivanje kadrova, sukob interesa, imali smo ogromne dugove Fonda, a imali smo situaciju da je zaposlenik Fonda Mislav Kotarac obavijestio predsjednika Vlade i ministar o sukobu interesa u Fondu”, kazao je Grmoja i dodao da nije samo Kotarac upozoravao ministra, nego je to učinio i on svojim zastupničkim pitanjem prije više od pet mjeseci.

“Kada je to sada ministru Ćoriću rekao kolega Bulj, onda je rekao da su to insinuacije i podvale”, kazao je Grmoja i ponovno dao Ćoriću pitanje koje je preko predsjednika Sabora proslijedio prije više od pet mjeseci.

“Najavljuje se ostavka Ponoša danas, a ja mislim da svi zastupnici javnost i mediji trebaju postaviti pitanje ostavke ministra Ćorića”, kazao je Grmoja.

Ćorić je na to kazao da je Grmojino pitanje dobio 3. travnja i da je tražio očitovanje Ponoša o tom pitanju, a on je Ministarstvo odgovor dostavio 11. travnja.  “Temeljem toga, 3. svibnja ove godine od strane Ministarstva zaštite okoliša upućen je prijedlog odgovora Vladi RH i po tom pitanju Mnistarstvo je poduzelo sve propisane radnje”, kazao je Ćorić.

Podijeli objavu