Podijeli objavu

Prvi, po broju glasova, Bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u New Yorku s Adamom Diengom, specijalnim savjetnikom generalnog tajnika UN-a za prevenciju genocida.

Sugovornici su razgovarali o važnosti projekta za prevenciju genocida. Složili su se kako je neprihvatljivo svako negiranje genocida u BiH i zločina koji su se događali tijekom rata u BiH.

Dieng je rekao kako je u više navrata posjetio BiH i Srebrenicu, gdje je stekao kompletnu sliku o tome što se događalo na ovim prostorima, a u svrhu provođenja daljih aktivnosti na prevenciji genocida. Smatra kako su intenzivni susreti lidera regije, uz iskren dijalog o prošlosti i bez negiranja činjenica, preduvijet za trajno pomirenje i stabilnost.

Komšić je istaknuo kako se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu RS institucionalno negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu NDH.

Nakon počinjenog genocida počinje se s negiranjem i neprihvaćanjem, da bi se na kraju pristupilo veličanju genocida i njegovih počinitelja, prenosi Brotnjo.info. Jedan genocid ne umanjuje niti relativizira drugi, smatra Komšić.

Podijeli objavu