Podijeli objavu

Prizivni sud Crne Gore potvrdio je u ponedjeljak odluku podgoričkog Višeg suda kojom je odlučeno da Saša Sinđelić, svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva na suđenju za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016., može biti izručen Hrvatskoj, koja ga traži radi izdržavanja zatvorske kazne zbog ubojstva.

Županijski sud u Vukovaru osudio je Sašu Sinđelića 2012. na 21 godinu zatvora zbog ubojstva Mirka Fotesa 2002., a presuda je postala pravomoćna 28. veljače 2012.

U odluci prizivnog suda Crne Gore navodi se da je podgorički Viši sud u odluci na pravilan i zakonit način utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje okrivljenog Saše Sinđelića Hrvatskoj te da u odluci ‘nije povrijeđeno niti jedno pravo propisano Europskom konvencijom o ekstradiciji, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Crne Gore i Republike Hrvatske o izručenju’.

Ekstradicijska procedura nalaže da završnu odluku o izručenju Sinđelića Hrvatskoj treba donijeti crnogorski ministar pravosuđa Zoran Pažin.

‘Ministar pravosuđa će donijeti konačnu odluku o izručenju Saše Sinđelića koja će biti zasnovana na zakonu i vrlo principijelna, uvažavajući stajalište nadležnog suda o ispunjenosti uvjeta za izručenje’, prioćeno je nedavno iz crnogorskog ministarstva pravosuđa.

Viši sud u Podgorici odbio je 22. travnja zahtjev Republike Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića. Podgorički Viši sud tada je na upit Hine objasnio da je zahtjev za izručenje odbijen jer u tom trenutku Sinđelić nije bio na teritoriju Crne Gore.

U međuvremenu, Sinđelić je 17. lipnja ilegalno ušao u Crnu Goru tvrdeći da mu je u Srbiji život ugrožen, a već 2. rujna našao se u ekstradicijskom pritvoru na temelju Interpolove tjeralice koju je za njim raspisala Republika Hrvatska, navodi Hina.

Sinđelić je bio glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na sam dan parlamentarnih izbora 2016. Na osnovi njegova iskaza svi okrivljeni, a među njima dvojica agenata ruske obavještajne službe i dvojica čelnika oporbenog Demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj prevrata u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora.

Podijeli objavu