Podijeli objavu

Oko 30 stranih lidera, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, okupili su se danas u Parizu na sahrani bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, koji je umro prošle sedmice u 86. godini.

Chiracu su mnogi Francuzi zahvalni jer je pozicionirao njihovu zemlju kao globalnog igrača i jer se usprotivio invaziji na Irak 2003. godine, pa mu ni presuda za zloupotrebu javnih fondova, izrečena po odlasku sa vlasti, nije previše narušila ugled.

Vojne počasti biće odate Chiracu u Palati invalida u centralnom dijelu Pariza, gdje će njegov kovčeg biti izložen, a potom prenesen  u koloni do crkve Saint Sulpice.

Tu će se stranim državnicima u ceremoniji ispraćaja pridružiti ugledni gosti iz Francuske. Francuski predsjednik Emmanuel Macron kasnije će ugostiti strane lidere na ručku u Jelisejskoj palati.

Među ostalim stranim državnicima, u Pariz su došli njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, libanski premijer Saad el Hariri i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Chirac će biti sahranjen na groblju Montparnasse u Parizu, pored svoje kćerke Laurence, koja je umrla 2016. godine.

Tokom vikenda, hiljade ljudi čekale su u redovima ispred Palate invalida da bi odale počast Chiracu.

Srna

Podijeli objavu