Podijeli objavu

Najmanje je jedan migrant izgubio život u nedjelju kada je buknuo požar u prenapučenom izbjegličkom kampu Moriji, na grčkom otoku Lesbosu, gdje je zatim izbila pobuna, rekli su izvori.

Migranti su se pobunili zbog zakašnjelog dolaska vatrogasaca, rekao je jedan Afganistanac za agenciju France Presse.

“Požar je buknuo u kampu. Vatra je zahvatila šest, sedam kontejnera u kojima su smješteni ljudi. Pozvali smo vatrogasce koji su došli nakon 20 minuta. Razbjesnili smo se”, rekao je Fedouz, petnaestogodišnjak, prenosi N1.

“Trebalo je dugo dok požar nije bio ugašen. Oko pola sata. Pomogli smo ljudima koji su bili u kontejnerima”, rekao je.

Glasnogovornik Liječnika bez granica i mjesne policije rekao je da je jedna osoba izgubila život.

Nakon izbijanja nereda policija je upotrijebila suzavac ne bi li uspostavila red u kampu, izvijestio je novinar francuske novinske agencije. Premda je vatra u nedjelju predvečer ugašena, fizički sukobi su se zaoštravali jer su neki migranti pokušali ući u pritvor u kampu, objavila je Atenska novinska agencija.

Kamp u kojemu je dobar dio migranata smješten u kontejnerima za prijevoz tereta preinačenim u stambeni prostor, prima oko 13.000 ljudi premda je predviđen za 3.000 osoba.

U Grčkoj je trenutačno 70.000 izbjeglica, uglavnom iz Sirije, koji od 2015. odlaze iz zemlje i odvažuju se na opasan put s obale susjedne Turske.

Po ugovoru koji su 2016. potpisali Europska unija i Turska, potonja nastoji smanjiti izbjeglički pritisak na Grčku. No zadnjih mjeseci ponovo se bilježi pojačan priljev migranata u Grčku.

Podijeli objavu