Podijeli objavu

Nekoliko sati uoči za danas u 15.30 sati najavljenog prosvjeda pred Ministarstvom pravosuđa u Zagrebu, u Puli su pred sudskom zgradom od 10.45 do 11 sati prosvjedovali zaposlenici suda, pravosudni policajci, sudske zapisničarke, upisničarke, tajnice, računovotkinje, vozači i informatičari, a podršku im je pružilo i nekoliko sudaca Općinskog i Županijskog suda u Puli.

U neformalnom razgovoru zaposlenici pulskog suda i pravosudne policije ukazali su ne samo na nezadovoljstvo niskim plaćama već i na opasnost koja prijeti urušavanjem cijelog sustava. Primjerice plaća pravosudnog policajca vježbenika je oko 3.500 kuna, a za te novce nitko neće raditi u sustavu u kojemu već godinama kronično nedostaje kadar, veli nam jedan pravosudni policajac.

– U Puli je bio raspisan natječaj za tri radna mjesta, javila su se dva kandidata i obojica su primljena, a jedan je ubrzo dao otkaz jer se s tom plaćom u Puli ne može živjeti, ispričao nam je.

 

Sudska zapisničarka, administrativna referentica pred mirovinom, koja će uvjerena je biti mizerna, kazala nam je da je vrlo nezadovoljna plaćom unatoč tome što je nju zahvatilo nedavno povećanje, piše Glas Istre. Ona naime, nakon 35 godina staža ima plaću od 4.400 kuna što je ispod hrvatskog prosjeka.

Da bi nas se izjednačilo s prosjekom to bi povećanje trebalo biti najmanje 40 postotno, zaključuje ona i dodaje da se s njezinom plaćom možda može živjeti u nekim drugim krajevima Hrvatske ali ne i ovdje i stoga je velik broj zaposlenika suda primoran raditi dodatne poslove.

Prosvjednim okupljanjem pred sudom u vrijeme marende, kako im ne bi tko što zamjerio, zaposlenici suda htjeli su ukazati i na nelogičnost kojom je posljednje povećanje plaća zaobišlo zaposlenike u računovodstvu, čistačice, spremačice, vozače ali i informatičke referente koji imaju sramotno niske plaće.

Ljudi odlaze sa suda, neki u mirovinu, a neki na bolje plaćene poslove. Vrlo brzo suočit ćemo se s manjkom zaposlenika, a time i nekvalitetnim kadrovima, veli nam pak druga zaposlenica pulskog suda.

Prosvjed u organizaciji Sindikata pravosudne policije Hrvatske (SPPH) u koji, kada je Pula u pitanju, prelazi sve više članova drugih sindikata organiziran je pred Ministarstvom pravosuđa kako bi se ukazalo na potplaćenost, loše uvjete i nesigurnost rada, problem loše suradnje Ministarstva pravosuđa sa SPP-om te da bi se ukazalo na nedostatak zaposlenika i probleme umirovljenja pravosudnih policajaca. Osim toga, središnjica SPPH traži donošenje plana prijema i odlaska u mirovinu, izradu posebnog zakona kojim bi se regulirali odnosi zaposlenika zatvorskog sustava i u čijoj bi izradi trebao sudjelovati i ovaj sindikat. Nadalje SPPH zahtjeva povećanje koeficijenta složenosti poslova zaposlenicima zatvorskog sudstava za 15 posto, dodatak na uvjete rada OPT-a 20% i zaposlenicima na uskočkim predmetima 15 %. Ujedno se traži i povećanje koeficijenta složenosti poslova svim zaposlenicima pravosudnih tijela za 12% i 15% dodatka na uvjete rada.

Podijeli objavu