Podijeli objavu

Dramatične snimke nasilja stižu iz Hong Konga, gdje su izbili nasilni prosvjedi. Prosvjednici na policiju bacaju molotovljeve koktele, cigle i kamenje. Čuju se pucnji i eksplozije. Policija ispaljuje gumene metke i baca dimne bombe na prosvjednike, no čini se da ovaj put po prosvjednicima puca i pravim mecima. Svjetski mediji javljaju kako je jedan muškarac prostrijeljen nakon što su policijsku jedinicu napali prosvjednici.

Ranjeni prosvjednik je prebačen u bolnicu Princess Margaret. Glasnogovornica bolnice je rekla da je 15 osoba hospitalizirano tijekom prosvjeda u utorak, od kojih je jedna osoba primljena u kritičnom stanju, ali nije mogla reći radi li se o prosvjedniku pogođenom metkom.

Prosvjednik je ustrijeljen blizu ulice Hoi Pa u Tsune Wanu, četvrti gdje su se u utorak poslijepodne odvijali žestoki sukobi s policijom. Dvije snimke sukoba postavljene su na društvene mreže.

Policija je suzavce, tijekom dana rastjerivala protuvladine prosvjednike u Hong Kongu koji su se okupili u više gradskih okruga, dok ostatak Kine slavi nacionalni praznik.

Policija i prosvjednici sukobili su se u okrugu Wong Tai Sin. Na ostatku poluotoka Kowloon odvijale su se manje demonstracije. Deseci tisuća prosvjednika oglušili su se na policijsku zabranu i marširali ulicama pozivajući čelnicu Carrie Lam da odgovori na njihove zahtjeve za reformama.

Za to vrijeme, Peking obilježava 70. obljetnicu uspostave Narodne Republike Kine velikom vojnom paradom u prijestolnici, pod budnim okom vođe Xi Jinpinga, piše Hina. To je najvažniji događaj ove godine u Kini suočenoj s nizom izazova, uključujući gotovo četiri mjeseca protuvladinih prosvjeda u Hong Kongu i trgovinski rat sa SAD-om koji pogađa gospodarstvo.

Xi Jinping, obučen u odijelo nalik onima koje je nosio Mao Zedong, te u pratnji svojih prethodnika Hua Jintaoa i Jianga Zemina, kazao je kako će Kina provoditi strategiju otvaranja koja će koristiti svim stranama.

– Vojska mora odlučno braniti kineski suverenitet, sigurnost i razvojne interese, kao i čvrsto održavati svjetski mir, rekao je Xi odabranoj publici na trgu Tiananmen, što je prenijela državna televizija.

– Nikakva sila ne može uzdrmati status Kine ili zaustaviti kineski narod i naciju da ide naprijed, poručio je Xi s Vrata nebeskog mira, gdje je kineski komunistički vođa Mao Zedong 1. listopada 1949. proglasio osnivanje Narodne Republike.

Kineski čelnik pratio je paradu vojnika, tenkova, dronova, raketa i letjelica. Među prikazanim oružjem bile su interkontinentalne balističke rakete DF-41, temelj kineskih nuklearnih kapaciteta. Te rakete mogu nositi nekoliko nuklearnih glava i stići i do SAD-a.

Izazov za kinesko vodstvo je i Tajvan, koji sebe službeno naziva Republika Kina, demokratska država koja se ne želi vratiti u sastav Narodne Republike Kine.

Suočava se i s nemirnim manjinama na Tibetu i u Xinjiangu, području s velikim brojem muslimana. Ta zapadna regija izazvala je pozornost međunarodne zajednice i skupina za ljudska prava zbog položaja tamošnjih Ujgura za koje se tvrdi da su zatvarani u logore bez sudskog procesa.

U Studiju 4 gostovao je Siniša Malus iz Poslovnog udruženja Kine i Jugoistočne Europe. Govorio je o ekonomskom uzletu Kine nakon otvaranja prema svijetu prije 70 godina, ulaganjima u EH i Europu:

 

Podijeli objavu