Podijeli objavu
Little baby get an injection

Majka trogodišnjeg djeteta iz okolice Koprivnice, tridesetpetogodišnja Kristina, proglašena je krivom i kažnjena s 300 kuna jer svoje dijete nije cijepila protiv zaraznih bolesti, premda je to zakonska obveza.

U pedijatrijskoj ordinaciji u Domu zdravlja u Koprivnici, kako navodi Večernji list, obavljen je nadzor, a inspektorica je utvrdila da trogodišnje dijete nije cijepljeno ni protiv jedne zarazne bolesti.

Dijete je, prema riječima inspektorice, trebalo biti cijepljeno protiv bolesti izazvanih Haemophilus influenzae tipa B; potom protiv difterije, tetanusa i hripavca u periodu navršenih dva mjeseca do 12. mjeseca; protiv dječje paralize do 12. mjeseca života; protiv ospica do navršenih 18 mjeseci; hepatitisa B do 12. mjeseca života.

Majka osuđena jer nije cijepila trogodišnje dijete, mora platiti kaznu od 300 kuna!; Uzalud se na sudu branila da je kao odgovorni roditelj samo odgodila cijepljenje 1

Majka djeteta na sudu se branila kako je “kao odgovorni roditelj, a u dogovoru sa suprugom, odgodila cijepljenje djeteta sve dok ne budu propisno informirani i uvjereni da neće svoje dijete izložiti kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim rizicima”.

– Nismo antivakseri, već samo želimo najbolje za svoje dijete. U Hrvatskoj nitko ne preuzima odgovornost za štetu nastalu cijepljenjem, a samostalnim istraživanjem došli smo do službenih uputa cjepiva iz kojih su vidljive moguće posljedice, a na što nas pedijatar nije upozorio – istaknula je majka.

Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici odbio je njezinu obranu kao neosnovanu, piše Večernji list.

– Okrivljenica, kao niti bilo koji drugi roditelj, nije u mogućnosti određivati i procjenjivati kad će se njezino dijete cijepiti, s obzirom na to da je program cijepljenja djece u Hrvatskoj isti za sve. Sud smatra i da je cijepljenje najefikasniji način prevencije zaraznih bolesti te se cijepljenjem mogućnost epidemija znatno smanjuje – konstatirala je sutkinja Dubravka Končar-Brodarić.

Podijeli objavu