Podijeli objavu

MacKenzie Bezos (48) bila je 25 godina u braku s osnivačem Amazona Jeffom Bezosom

Davne 1996. godine dijelila je svoju kancelariju s mlađim radnikom u prostoru koji je ujedno bio i kuhinja kompanije.

Radila je 12 sati dnevno u računovodstvu Amazona, a noću bi se uputila u skladište kako bi pakovala narudžbine.

“Ona je u firmi dala veliki doprinos. Zaista je talentovana osoba, ali se pomalo izgubila kao supruga milijardera”, rekao je radnik Amazona Mike Hanlon.

MacKenzie je žena koja je učestvovala u transformaciji male onlajn knjižare u moćnog diva i kompaniju čija je vrednost procijenjena na više od milijardu dolara.

Iako nikada nije volela da bude u centru pažnje, razvod od Jeffa šokirao je mnoge.

Roditelji četvoro djece potpisali su razvod u julu, a MacKenzie je dobila 25 posto doonica u Amazonu. Taj udio trenutno vredi 36,1 milijardu dolara, što je dovoljno da se plasira na 15. mejsto Forbsove liste.

“Trebalo je da dobije 50 posto. Ipak je bila ravnopravan partner nakon osnivanja kompanije”, rekao je Nik Hanauer, jedan od prvih ulagača Amazona.

Forbes je pokušao da dođe do podataka o ovoj ženi pa su stupili u kontakt sa stotinama njenih prijatelja i bivših kolega. Oni su im dali prilično nejasnu sliku ove nesumnjivo talentovane žene koja voli svoju privatnost. Otkrili su da se tiho isticala u svakoj fazi svog života.

MacKenzie je odrasla u San Francisku, kao srednje dijete. Sa šest godina napisala je knjigu na 142 stranice zvanu “The Book Worm”. Roditelji su je poslali u Hočkis, internat u Konektikatu, gdje je i maturirala.

Studirala je na Kembridžu, zatim na Prinstonu, gde je i diplomirala. Njena mentorka za diplomski rad bila je nobelovka Toni Morison.

Njeni profesori tvrde kako je uvijek bila lijepo raspoložena, ali i da je bila veoma tiha.

Nakon što je diplomirala zaposlila se u fondu D.E. Shaw, gde je započela druženje s Jeffom Bezosom. Ona je u stvaranje kompanije Amazon bila uključena od samog početka i učinila je sve što je znala za ovu firmu.

Iz firme se povukla 1997. godine. Poslednjih dvadesetak godina njenog života javnosti su potpuna nepoznanica.

Godine 2018. ona i Jeff izdvojili su dvije milijarde dolara za borbu protiv beskućništva i podršku neprofitnim predškolskim ustanovama. U julu, nakon što se njihov razvod bližio kraju, kazala je da će poslije razvoda pola svog bogatstva donirati u humanitarne svrhe. Ali nije rekla kome će dati novac.

Jeff je zatražio razvod od nje nakon što je ušao u u vezu s Loren Sančez, koja je tada, takođe, bila udata.

Loren je 49-godišnjakinja i ima troje djece iz braka i prethodne veze. Bila je jedna od voditeljki jutarnjeg šoua “Dobar dan LA” na Foksu 11.

Podijeli objavu