Podijeli objavu

Ivona Milinović, HDZ-ova vijećnica u riječkoj Gradskoj skupštini, ispričala se hrvatskoj javnosti zbog svoje antisrpske izjave u podcastu “Projekt Velebit” Marko Juriča.

Podsjetimo, ona je komentirajući Torcidino skandiranje u kojem se poziva na ubijanje pripadnika Armade i na vješanje Srba na vrbe u Rijeci kazala kako protiv “navijačkog folklora nema ništa”.

“U Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Nama ne trebaju nikakve vrbe”

“Ali imam protiv ovoga što sada čini Torcida jer nanosi političku štetu Hrvatskoj. Moram da zaštitim i malo ću biti bezobrazna… Stvarno je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati Pupovcu argument da sutradan plače: ‘Evo, Hrvati su fašisti”, kazala je Milinović i nastavila:

“Ako ćemo baš biti bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Znači, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda negdje po selima u Dalmaciji gdje ima 30 ili 40 posto…”, rekla je Milinović te dodala kako Torcida vodi “orjunašku politika” kada na utakmici obuku majicu “Ubij Srbina” jer time daju argumente predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu.

Ispričala se javnosti, ali ne i Torcidi

Nakon što je jučer Predsjedništvo riječkoga Gradskog odbora HDZ-a oštro osudilo “svaku izjavu netrpeljivosti i netolerancije gradske vijećnice Grada Rijeke Ivone Milinović” koju je iznijela u toj emisiji te najavilo da će na stranačkim tijelima raspraviti o tome i donijeti odluku o eventualnom pokretanju stegovne mjere, na Facebooku se oglasila i vijećnica Milinović.

Ona se ispričala hrvatskoj javnosti, no ne i Torcidi.

“Svakako se duboko ispričavam hrvatskoj javnosti koja je čitala moje izjave koje su izrečene upravo u kontekstu osude šovinističkog ponašanja dijela Torcide. I ja sam samo čovjek, i ispričavam se zbog krivog izražavanja. Niti to mislim, niti mi je to bila namjera reći, ali to što sam izrekla je bilo pogrešno. Htjela sam poručiti upravo suprotno – da je dosta brojanja krvnih zrnaca jer to šteti svim hrvatskim građanima”, napisala je Milinović.

“Međutim, Torcidi se neću ispričati zato što uistinu jesam burno reagirala na šovinistički istup u Rijeci kada su na utakmici Rijeka-Hajduk, momci skandirali “Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba”. I stojim iza toga da je to strašna politika Torcide i da su u mojoj Rijeci uznemiravali sve normalne navijače Rijeke, neovisno o nacionalnosti. Neću se ispričati Torcidi niti zato što sam osudila nošenje majica “Ubi Srbina” na Poljudu. Niti zbog toga što sam osudila incident u Uzdolju”, dodaje.

“Prebrojavanje krvnih zrnaca u maniri Pupovca i pojedinaca iz Torcide ću uvijek osuditi”

“Za mene postoje ljudi ili smeća. Prebrojavanje krvnih zrnaca u maniri Pupovca i pojedinaca iz Torcide ću uvijek osuditi. Nekad ću se i nespretno izraziti, kao što uistinu i jesam. I kajem se. Jedina fobija koju imam jest fobija od ekstremističke politike. Ako je to zločin, jesam, kriva sam. Pojedinci iz Torcide mi šalju poruke “Srpkinjo”, ekstremisti s druge strane, kažu da sam “ustaša”. I to ću izdržati ako doprinese marginalizaciji svih ekstremnih dijelova hrvatskog društva, ma s koje strane spektra dolazili”, zaključila je u svojoj objavi Milinović.

Što reći, i koju poruku poslati? Svakako se duboko ispričavam hrvatskoj javnosti koja je čitala moje izjave koje su…

Gepostet von Ivona Milinović am Donnerstag, 3. Oktober 2019

Obersnel: To je govor mržnje

Njezinu antisrpsku izjavu osudio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te pozvao na reakciju nadležnih institucija zbog govora mržnje.

“Mislim da ona svojim izjavama i ponašanjem najviše govori o sebi i o svojem svjetonazoru. Njezine riječi ne treba posebno komentirati, njezine riječi mogle bi se kvalificirati kao govor mržnje i na njih trebaju reagirati za to nadležne institucije. Sramota je za građane Rijeke da ih takva osoba zastupa u gradskom parlamentu i da je predsjednica Odbora za nacionalne manjine”, izjavio je Obersnel, a piše Novi list.

DORH pregledava snimku emisije

Na upit RTL-a hoće li protiv Ivone Milinović biti podignuta optužnica i je li njezinom izjavom počinjeno kazneno djelo govora mržnje, iz riječkog Županijskog državnog odvjetništva su odgovorili da će “Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci nakon pregleda snimke emisije ‘Podcast Velebit’ i provođenja potrebnih izvida ocijeniti jesu li se u postupanju Ivone Milinović ostvarila obilježja nekog od kaznenih djela”.

Izvor: Vijesti.hr

Podijeli objavu