Podijeli objavu

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je u petak da će ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uputiti Vladi dva prijedloga za povećanjem plaća prosvjetnim djelatnicima.

‘Uže vodstvo stranke održalo je još jedan od niza sastanaka i potvrdilo oduke središnjih tijela – Središnjeg odbora i Predsjedništva, da je reforma obrazovanja naša obaveza prema građanima i djeci. Dio reforme obrazovanja je i povećanje plaća za prosvjetne djelatnike i u prijedlogu rebalansa iz Ministarstva znanosti i obrazovanja bit će predloženo povećanje od dva posto. U prijedlogu proračuna za iduću godinu iz tog ministarstva bit će predloženo povećanje od četiri posto u dinamici koja će se uskladiti u Vladi’, rekao je Vrdoljak novinarima nakon sastanka vladajuće koalicije. Dodao je da o tome s premijerom Andrejom Plenkovićem razgovara već četiri mjeseca.

Ističući kako je to politički prioritet, Vrdoljak je izrazio uvjerenje da će se za to naći riješenje. ‘Na internom sastanku vodstva HNS-a smo sa ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak uskladili da iz njezinog ministarstva mora izaći na reblansu prijedlog od dva posto i na proračunu za iduću godinu prijedlog od povećanja za četiri posto’, ponovio je.

Upitan za komentar izjave ministra financija Zdravka Marića kako nema novca za sve što traže učitelji i svi drugi za povećanje plaće, Vrdoljak je rekao da je reforma obrazovanja najveća reforma u zemlji od njezina osamostaljenja, obuhvaća oko 70.000 djelatnika, a dominantno je u zadnje dvije godine financirana s više od milijardu kuna iz europskih sredstava. No, plaće su obaveza zemlje članice, tj. naša obaveza.

‘Da bi imali održivost reforme, moramo povećati plaće’, poručio je. Smatra da za to novca ima i da će ga biti. Na novinarski upit odakle novac odgovorio je – od rasta gospodarstva.

Upitan hoće li ostati u koaliciji ako Vlada ne prihvati njihov zahtjev rekao je da, ako je Središnji odbor HNS-a donio odluku o ulasku u koaliciju i sada odučilo da je to politički prioritet i na pristojan način naložilo ministrici da u rebalansu i proračunu to predloži – onda se zaključci mogu izvući.

Vrdoljak je također poručio kako to nije ultimatum jer se njegova stranka time nikada nije služila, navodi Hina.

Podijeli objavu