Podijeli objavu

Umirovljeni profesor prava Vjekoslav Miličić mora predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću platiti 50.000 kuna na ime duševnih boli koje mu je zadao tvrdeći u svojoj knjizi da je Šeparović plagirao svoj doktorski rad, piše u subotu Jutarnji list.

Tu presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu potvrdio je Županijski sud u Varaždinu, stalna služba u Koprivnici i ona je postala pravomoćna.

Međutim, konačni iznos koji će Miličić platiti svom bivšem studentu Šeparoviću penje se na više od 50.000 kuna jer mu se obračunavaju zatezne kamate i trošak parničnog postupka od 10.333,75 kuna, navodi dnevnik.

Temeljem pravomoćne presude Miličić o svom trošku iz prodaje mora povući i sve primjerke svoje knjige “Ćudoređe, deontologija znanstvenog rada – nećudoređe i neprofesionalnost plagiranja” koju je izdao u proljeće 2016. a u kojoj je Šeparovićev doktorat naveden kao jedan od eklatantnih primjera plagijata.

Zabrana knjige je, po mišljenju suda, nužna kako bi se Šeparoviću pružila pravna zaštita jer bi se u protivnom njezinim distribuiranjem i citiranjem nastavila vrijeđati njegova osobnost. U presudi se ističe kako se zabranom knjige štiti i ugled Ustavnog suda, ističe Jutarnji list.

Miličić je Šeparovića u svojoj knjizi spomenuo samo inicijalima, a nakon što je u rujnu 2016. Jutarnji list objavio tekst o Miličićevu otkriću, Šeparović je protiv svog bivšeg profesora podnio čak dvije privatne tužbe kaznenu, u kojoj ga tereti za klevetu i parničnu u kojoj traži nematerijalnu štetu zbog povrede osobnosti.

I dok je građanski sud nedavno donio pravomoćnu presudu, kazneni postupak još traje. Međutim, i u kaznenom je postupku Miličić nepravomoćno proglašen krivim za klevetu, na plaćanje 14.500 kuna globe i sudske troškove, a izgubi li pravomoćno, morat će u dvjema dnevnim novinama i na jednom portalu platiti objavu presude. Nakon Miličićeve žalbe na tu presudu, spis je delegiran Županijskom sudu u Puli, a pravomoćna presuda se čeka, donosi dnevnik.

Šeparović je za Jutarnji list izjavio da Miličića nije tužio zbog novca te da će dosuđeni iznos donirati za djecu s teškoćama.

AUTOR:

Podijeli objavu

Odgovori