Podijeli objavu

Kontekst nesigurnosti i nervoze, milje iz kojega djeluje i polazi u ovu kampanju njen su veliki problem koji bi joj mogao (ne znači i da hoće) trasirati put u poraz. Zna Kolinda Grabar-Kitarović da nije u naletu kao prije pet godina, zna i da HDZ iza nje neće stati onako zdušno kao što je stao prije pet godina

Došlo neko takvo vrijeme (kako bi rekao Igor Mandić) da je i Kolinda Grabar-Kitarović objavila da će se kandidirati za predsjednicu Republike. Objavila je Grabar-Kitarović u srijedu u Matici hrvatskoj ono što je objavila već nekoliko puta, ono što je objavila primjerice u Kninu 5. kolovoza, što je objavila u intervjuu objavljenom u »Hrvatskom tjedniku« pa tu objavu, kao i najavu objave nije trebalo tretirati kao vijest.

Nije kao prije pet godina: Nesigurnost i »blagi smiješak« Grabar-Kitarović ipak mogu odvesti u poraz 1

Upitno je zašto su mediji uopće postavljati to pitanje o kandidaturi Grabar-Kitarović, zašto su je o tome ispitivali kada je ona jasno i glasno gotovo dva mjeseca prije ove srijede kazala da će se kandidirati i da želi još pet godina biti predsjednica Republike. Dobru najavu o tome kakva je magnituda vijesti objave predsjedničke kandidature Grabar-Kitarović dao je Zoran Milanović, još od lipnja najavljeni predsjednički kandidat, kazavši da će u srijedu vijest biti da je srijeda. I ta dobra najava, najava koja je zvučala doista zdravorazumski, jer kako vijest može biti nešto što se zna mjesecima, se u srijedu izjalovila zahvaljujući trudu, naporu i uspjesima Kolinde Grabar-Kitarović i njenog predizbornog tima.

Kestenje u vatri

Očekivanja da vijesti neće biti nisu se ostvarila, vijesti je bilo, a ni magnituda nije zanemariva. Dakle, glavna vijest je bio govor kandidatkinje s didaskalijama koji je podijeljen novinarima. Već zbog toga bi netko tko radi u izbornom stožeru Grabar-Kitarović u njemu trebao prestati raditi. Mnogo važnije od toga jest to što nam te didaskalije razotkrivaju Kolindu Grabar-Kitarović. Nema u njoj iskrenosti, nema u njoj spontanosti, ona je politički neiskrena i izvještačena osoba, uz »blagi smiješak« gdje mu je mjesto, a bit će da bi u drugačijoj prilici didaskalija glasila »suza je iz oka kanula«. Sve je glumljeno i to loše, i sva ta politika, svi ti ciljevi, nagnuća, navijačka ganuća. Nakon »blagog smiješka« kako ne zaključiti da je Grabar-Kitarović pomodnim rječnikom kazano »fake« i to ne baš blagi

Šef njenog izbornog stožera župan osječko-baranjski Ivan Anušić konstatirao je da ta »nebitna greškica«, ta podjela govora s pripadajućim didaskalijama, ne može zasjeniti »današnje odlično predstavljanje kandidature«. Ne samo da može nego i jest. I to vrlo uspješno. Sljedeća je važna vijest da je Grabar-Kitarović nesigurna. I prije smo znali da je nesigurna, da ne voli nekontrolirane uvjete, ne voli pitanja novinara. Pitanja novinara nije bilo ni u srijedu, ne zato što ih oni nemaju nego zato što ih nisu mogli postaviti. Jednosmjerna komunikacija je onaj vid komunikacije u kojem se predsjednica osjeća ugodno, osjeća se ugodno i u razgovoru s novinarima s kojima je prethodno dogovoreno što će ju i kako pitati. I sada nam opet valja spomenuti Anušića, čovjeka koji ima taj peh da ga je zapalo biti šef izbornog stožera Grabar-Kitarović. Morat će on ove jeseni mnogo kestenja izvlačiti iz vatre. To što pitanja nisu bila dozvoljena nije zbog zatvorenosti, tumačio je Anušić, već zbog specifičnosti u odnosu na druge kandidate jer »Kolinda Grabar-Kitarović nije samo kandidatkinja, nego je i predsjednica te ujedno ima i državničke obveze«. Dakle, zbog toga ne može odgovarati na pitanja novinara? Ivo Sanader je svojedobno, kao premijer u punom zamahu, znao za poneku izjavu koja mu se ne bi svidjela konstatirati da je za »antologiju političke gluposti«. Pa i ovo Anušićevo objašnjenje je za neku antologiju. Da ne govorimo o tome da to ne znači ništa drugo nego to da Kolinda Grabar-Kitarović može razgovarati s Ivicom Marijačićem, ali s novinarima ne može.

Kandidat iz vinograda

Niti tri mjeseca prije prvog kruga izbora Kolinda Grabar-Kitarović je favoritkinja, da su izbori danas ona bi bila relativna pobjednica prvog kruga, a potom bi pobijedila u drugom krugu. Razloga za nesigurnost i nervozu nema, bez obzira na pad anketne joj popularnosti. Međutim, Grabar-Kitarović već mjesecima djeluje nesigurno, nervozno, a jedan svoj gaf nastoji eliminirati tako što će počiniti drugi, ali veći. U tom kontekstu nesigurnosti i nervoze, a njima treba pridodati i tradicionalnu nesklonost pitanjima novinara u nekontroliranim uvjetima, treba tražiti uzroke te jednosmjerne komunikacije. Taj kontekst nesigurnosti i nervoze, taj milje iz kojega djeluje i polazi u ovu kampanju njen su veliki problem koji bi joj mogao (ne znači i da hoće) trasirati put u poraz. Zna Grabar-Kitarović da nije u naletu u kakvom je bila prije pet godina, zna i da stranka, HDZ, iza nje neće stati onako zdušno kao što je stala prije pet godina, zna ona i da se neki njeni potencijalni birači pitaju »što joj je trebalo sve ono s Vučićem«, a zna ona i da neki njeni potencijalni birači njoj neće dati glas zato što im na živce ide Andrej Plenković, pa će nedavanjem glasa njoj pokušati kazniti njega.

I drugi relevantni kandidat s desnog dijela spektra, Miroslav Škoro, ima komunikacijskih poteškoća. Objava njegove kandidature također je bila jednosmjerna komunikacija, to da želi biti predsjednik objavio je u snimljenoj poruci. No, to nije problematično kod Škore. Nije zvao novinare na takav događaj pa im onda onemogućio postavljanje pitanja. Njegova objava bila je sadržajno itekako interesantna. Za ovu priču je nevažno slaže li se netko s onime što je kazao, s okosnicom njegova programa, ili smatra da su to bedastoće. Međutim, Škoro se nakon gromke objave kandidature u kojoj je najavio ni manje ni više nego redefiniranje ustavne pozicije predsjednika Republike zaputio nizbrdicom. Na pitanja novinara ponekad odgovara, obično bez nekog sadržaja, ponekad otkaže dogovoreni intervju (njemu ponekad otkažu dogovoreni koncert), ali njegov problem je u tome što je od čovjeka koji želi učiniti nešto tako zamašno kao što je promjena Ustava, nužna da bi obnašao predsjedničku dužnost kakvom ju on vidi, dotjerao do kandidata koji novinare okuplja na druženju u svom vinogradu.

Podijeli objavu