Podijeli objavu

Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen dao je u ponedjeljak predsjedniku Austrijske narodne stranke (ÖVP) Sebastianu Kurzu  mandat za formiranje nove austrijske vlade, koja bi kao jedan od glavnih prioriteta trebala imati borbu protiv klimatskih promjena.

“Na temelju izbornih rezultata Vas kao predsjednika najjače stranke ovlašćujem za formiranje nove vlade“, rekao je Van der Bellen.

Naglasio je da mu nije važno tko s kim koalira toliko dugo dok Vlada radi u korist Austrije.

“Bez obzira na stranačke boje unutar Vlade, meni je želja da na vlast dođe crveno-bijelo-crvena vlada (boje austrijske zastave op.a.). To znači: jaka Austrija unutar ojačane Europe“, rekao je Van der Bellen.

On je istodobno objasnio kako priželjkuje Vladu koja bi se posvetila borbi protiv klimatskih promjena.

“Odnos prema klimatskoj katastrofi koja je u tijeku trebao bi biti na vrhu prioriteta nove vlade“, rekao je austrijski predsjednik kojeg je tijekom predsjedničkih izbora snažno podržavala stranka Zelenih.

Kao jedan od prioriteta nove Vlade, Van der Bellen je naveo i sprječavanje gospodarske krize, a založio se i za to da u novoj Vladi žene igraju istaknutu ulogu.

Kurz je također kazao kako je pitanje klime ključno, istaknuvši kako bilo koje rješenje mora donijeti “win-win” situaciju i za klimu i za gospodarstvo.

ÖVP bivšeg kancelara Sebastiana Kurza je na prijevremenim izborima za Nacionalno vijeće (austrijski parlament) 29. rujna osvojio najviše glasova.

Izvanredni izbori su raspisani nakon što se u jeku korupcijske afere Ibiza, u koju su bili upleteni čelnici Austrijske slobodnjačke stranke (FPÖ), raspala naradnjačko-slobodnjačka vlada na čelu sa Sebastianom Kurzom, navodi Direktno.hr.

FPÖ je na izborima pretrpio goleme gubitke te najavio kako ne planira ulazak u Vladu. Kao mogući novi koalicijski partner ÖVP-a se spominje stranka Zeleni, koja je s gotovo 14 posto glasova na izborima zabilježila dosad najbolji rezultat u svojoj povijesti.

Podijeli objavu