Podijeli objavu

VJERUJEM DA JE SVIMA POZNATO DA DRŽAVA KOJA NEMA SVOJ NOVAC NIJE SAMOSTALNA NITI SUVERENA DRŽAVA

Uglavnom cu se fokusirati na Balkan i nastojati objasniti bit problema.
Ako nemate svoj novac znači vi ga i ne printate,što je opet logično.
Da bih ovo objasnio počet ću sa pojmom Bruto Društveni Proizvod (u buduće BDP).Najjednostavnije to je novac (prihod) od proizvoda i usluga koji ostvari jedna država npr.u jednoj godini (bilo koja država).
Npr.recimo BiH kao država ostvari BDP u iznosu 1,000 jedinica (može biti miliona,milijardi ,nije bitno).Za to je potrebno imati 1,000 tih jedinica novca da bi se to platilo.I recimo da imamo taj novac.Sljedeće godine BDP poraste za 10%,ali mi imamo samo 1,000 npr.Eura.E sad nastaje problem jer nam treba 1,100 Eura a država ne može printati taj novac.Slijedi da je vrijednost naših proizvoda i usluga pala iako smo radili više.Znači mi ga moramo pozajmiti od onoga tko printa i vratiti (normalno uz kamatu).Znači za rast BDP mi smo se zadužili tj.nas prihod smo pretvorili u DUG.OK 10% rast BDP je mnogo,recimo 3%.Za 30 godina država je “dužna” 100% svoga BDP,jer dug raste skupa sa kamatom.
Slijedi logično pitanje,A TKO PRINTA TAJ NOVAC KOD KOGA SE DRŽAVE MORAJU ZADUŽITI.
ODGOVOR JE
1.FEDERALNE REZERVE (PRIVATNA KOMPANIJA FORMIRANA I ODOBRENA 1913 odlukom Američkoga Kongresa (US $)

2.CENTRALNA EUROPSKA BANKA od 1998 (EURO) i

3.JAPANSKA CENTRALNA BANKA od 1882 (YEN)

ZNAČI OVE 3 BANKE KONTROLIRAJU SKORO SVE DRŽAVE NA SVIJETU.Rekao sam skoro jer KINA printa svoj novac sukladno rastu BDP tako da se ne zadužuje,dapače mnoge države se zadužuju kod KINE.Npr.Kina pravi Pelješki Most svojim ,a ne posudjenim novcem,ali se Hrvatska mora zadužiti.

E sada znamo da je vanjski dug Amerike preko 20 triliona US$,a da su zemlje EU dužne oko 30 triliona US$ (Engleska 8,5 triliona,Francuska 5.7 triliona,Njemacka 5.4 triliona itd.)Ukupan svjetski dug je preko 60 triliona $.Sve ove informacije možete zvanično provjeriti na “List of countries by external debt”.

SADA SMO ZAKLJUČILI DA KAKO SU SVE DRŽAVE DUŽNE LOGIČNO JE DA TAJ KOJI UPRAVLJA NOVCEM UPRAVLJA CIJELIM SVIJETOM.OVDE SU DALEKO NAJVAŽNIJE FEDERALNE REZERVE (KOJE SU PRIVATNO VLASNIŠTVO) I LOGIČNO JE ZAKLJUČITI DA LJUDI KOJI VODE OVE INSTITUCIJE ODLUČUJU O SVEMU.
Treba znati da oni upravljaju preko država i sa vojskom,farmacijom i najvažnije MEDIJIMA.ZNAČI MI ZNAMO ONO ŠTO ONI ŽELE DA MI ZNAMO.

U POLITIČKOME ŽARGONU ONI SE ZOVU “GLOBALISTI”,A NJIHOVE SLUGE (po meni), GLOBALISTI NAZIVAJU “KORISNI IDIOTI”.Priznati ćete da je moj izraz “SLUGE” mnogo kulturniji.

VRATIMO SE NA BALKAN.SVI POLITIČARI KOJI SU NA VLASTI NA BALKANU PODRŽAVAJU GLOBALISTE TJ NJIHOVE SU SLUGE.ZNAČI ONI SE BRINU SAMO ZA OSOBNE INTERESE I NISU ZA VLADAVINU PRAVA,A JESU ZA KORUPCIJU I PODRŽAVAJU KRIMINAL.
GLOBALISTI RASELJAVAJU LJUDE I PRAVE DRŽAVE SVE OVISNIJIM O NJIMA I SVE SIROMAŠNIJIMA.

NA NJIHOVU NESREĆU UBRZANO RASTE POKRET KOJI SE SUPROTSTAVLJA GLOBALIZMU A TO SU “SUVERENISTI”.
IZNENADIT ĆETE SE KADA VAM U SLJEDEĆEM POSTU OBJASNIM TKO PREDVODI OVAJ POKRET I KOLIKO SVAKI DAN DOBIVA NA SNAZI.

Pokušavam biti što jednostavniji i kraći iako je nekada jako teško.Nadam se da ste razumili ovaj tekst.
Preporučujem Vam da ako vam se ovo svidja obavezno podijelite sa svojim prijateljima,kao i prethona 2 posta vezana za Balkan i Korisne idiote.

Davorin Jurovicki

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Progledajmo.com.

Podijeli objavu