Podijeli objavu

Protuvladini prosvjednici u Ekvadoru u ponedjeljak su blokirali ceste, sukobljavali se s policijom i pljačkali dok prosvjedi zbog ukidanja subvencija za gorivo ulaze u peti dan.

Prosvjednici u Quitu palili su gume i blokirali ceste granama stabala, piše dnevnik El Comercio. Deseci kamiona blokirali su gradske ulice.

Policija je suzavcem raspršila skupine prosvjednika.

Prosvjedi traju i na drugim mjestima u zemlji, a domaći stanovnici kradu u tvornicama mlijeka i na farmama cvijeća, piše dnevnik El Telegrafo.

Autohtono stanovništvo preuzelo je vodstvo u prosvjedima u pokrajini Cotopaxi tijekom vikenda blokiravši ceste u nekoliko regija, a objavljeno je da su cijene prijevoza i hrane porasle.

U četvrtak su cijene nekih goriva porasle više nego dvostruko, pošto je vlada ukinula subvencije na gorivo koje postoje već 40 godina, uz objašnjenje da one narušavaju ekonomiju zemlje.

Autohtono stanovništvo u središnjoj pokrajini Chimborazo preko vikenda je oko 50 vojnika i policajaca zadržalo kao taoce. Vlasti su pokušale pregovarati o njihovu puštanju, objavila je kolumbijska mreža Caracol.

U južnoj pokrajini Azuay vozilo hitne pomoći zbog blokada nije moglo stići do prosvjednika kojega je udario automobil i nakon toga je umro, javlja Hina.

Autohtono stanovništvo u međuvremenu je krenulo u povorci prema Quitu, kamo će kako se očekuje u utorak stići više od 20.000 ljudi, rekao je jedan od čelnika Jaime Vargas. On je najavio “neograničenu mobilizaciju na cijelom ekvadorskom području”.

Predsjednik Lenin Moreno ranije je rekao da je voljan uspostaviti dijalog s “domaćom braćom” i razgovarati o tome “kako da sredstva iskoriste oni kojima su najpotrebnija”.

Vlasti u međuvremenu pozivaju na smirivanje. “Domaća braćo, radnici, ne dopustite da se ovo događa, jedno je prosvjedovati …a drugo su ova anarhična i kriminalna zbivanja koje pratimo”, napisao je u tvitu glasnogovornik Juan Sebastuian Roldan.

Dosad je prema riječima ministra unutarnjih poslova Marie Paule Rome uhićeno blizu 500 ljudi.

Podijeli objavu