Podijeli objavu

Osim hrvatskih stranaka u BiH, na Čovićeve postupke blagonaklono ne gleda ni zvanični Zagreb s obzirom na to da je Hrvatska punopravna članica NATO.

Lider HDZ BiH Dragan Čović u posljednje vrijeme trpi sve veće pritiske kako bi se distancirao od SNSD i njenog lidera Milorada Dodika, i pitanje je da li će na kraju podleći tim pritiscima ili će ostati dosljedan svojoj dosadašnjoj politici.

Jasno je da su Čović i Dodik već godinama u jako dobrim odnosima, te da je im je to partnerstvo posebno važno kada je u pitanju vlast na nivou BiH. Međutim, s druge strane Čović mora voditi računa i o vlastitim biračima koji slijede politiku zvaničnog Zagreba. Čoviću posebno zamjeraju njegove “mlake” reakcije kada su u pitanju NATO integracije, odnosno Dodikovo odbijanje da se pošalje ANP.

Osim hrvatskih stranaka u BiH, na Čovićeve postupke blagonaklono ne gleda ni zvanični Zagreb s obzirom na to da je Hrvatska punopravna članica NATO.

Da se Čović distancira od SNSD ovih dana je zatražio i predsjednik HSP BiH Nikola Raguž, koji je izjavio da HDZ BiH, odnosno hrvatska politika treba biti najjasnija što se tiče NATO puta i da tu trebaju biti na tragu politike Hrvatske, koja je punopravna članica tog vojnog saveza.

– Mislim da HDZ BiH u ovim pregovorima oko Savjeta ministara treba biti najglasniji oko NATO puta, odnosno treba imati jasan stav prema zahtjevima Milorada Dodika. HDZ BiH mora napraviti jasan odmak od Dodikove politike ucjena, ma u koliko dobrim odnosima Dodik i Čović bili – smatra Raguž.

Interes
Iako Čović za sada uspješno balansira između SNSD s jedne, te pritiscima s druge strane, pitanje je da li će i koliko dugo uspjeti da održi taj neutralni stav.

Podijeli objavu