Podijeli objavu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak kako bi bilo dobro da se Dan neovisnosti obilježava kao spomendan, a da bi Dan sjećanja na žrtvu Vukovara trebao postati državni blagdan kako bi u Vukovar mogli doći svi koji to žele.

Predsjednica Republike čestitala je građanima Dan neovisnosti nakon što je nazočila svetoj misi koja se tim povodom održala u crkvi sv. Marka.

Upitana hoće li ovo biti posljednji put da se Dan neovisnosti slavi kao državni praznik, predsjednica je odgovorila kako bi bilo dobro da se jednom za svagda odredi da 30. svibanj bude državni blagdan, a da se 8. listopada obilježava kao spomendan.

“Moj stav je da 30. svibnja treba biti Dan državnosti, a ovo što se tiče Dana neovisnosti 8. listopada malo je zbunjujuće”, kazala je pojasnivši kako je njezino diplomatsko iskustvo pokazalo da ta dva datuma prilično zbunjuju druge države, koje nisu sigurne kada nam je točno Dan državnosti.

Smatra i da bi se 18. studenog, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, trebao proglasiti državnim blagdanom.

“Za mene bi to definitivno trebao biti državni blagdan, da dopustimo da toga dana u Vukovar dođu svi oni koji žele doći, koji se žele pokloniti žrtvama Vukovara, i da se u Vukovaru prisjetimo svih žrtava za Hrvatsku”, izjavila je predsjednica Republike.

Kovač: ‘Vukovar bih uvijek vezao uz pobjedu 15. siječnja’

Saborski zastupnik HDZ-a Miro Kovač u Hrvatskom saboru komentirao je javnu raspravu o izmjeni Zakona o državnim blagdanima.

“30. svibnja je trebao ostati Dan državnosti, ja se nadam da ćemo to vratiti”, ističe u razgovoru za N1.

“Vukovar bih uvijek vezao uz pobjedu, uz 15. siječnja, koji je ujedno i dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. To bi trebao biti državni praznik”, kazao je Kovač.

Upitan bi li i 18. studenoga trebao biti državni praznik, Kovač je rekao:

“To neka bude u javnoj raspravi. Kad je riječ o Vukovaru imamo dva datuma – 18.11. kada je došlo do okupacije i pokolja, ali isto tako trebamo valorizirati 15. siječnja kada su Vukovar i cijeli teritorij istočne Slavonije vraćeni u ustavni poredak Republike Hrvatske”.

Izvor: Hina

Podijeli objavu