Podijeli objavu

Hrvatska pokušava stati na kraju ilegalnim online kladionicama i kasinima blokiranjem domena

Porezna uprava Ministarstva financija krenula je 28. svibnja sa zabranama i blokiranjima stranih ilegalnih online kladionica i kasina, tako da se broj zabranjenih domena udvostručio od kraja srpnja do početka ovog tjedna, javlja Slobodna Dalmacija. 28. svibnja blokirano je tek 16, krajem srpnja 43, a trenutačno su u blokadi 84 ilegalne kladionice i kasina.

Šteta se broji u milijardama

Udruge legalnih kladionica i kockarnica procjenjuju da ilegalci godišnje izbjegnu plaćanje oko 3,5 milijardi kuna poreza i naknada, tako da je očigledno kako je riječ o unosnom poslu. S druge strane domaći priređivači igara na sreću godišnje plate oko milijardu kuna poreza i naknada, mjesečne naknade od pet posto od ukupnih uplata i porez na sve dobitke od klađenja od 10 do 30 posto, ovisno o iznosu dobitka.

Nakon što je ove godine izmjenama Općeg poreznog zakona regulirana zabrana obavljanja nedozvoljene gospodarske djelatnosti putem interneta te startanja pravilnika o provedbi tog zakona, 4. svibnja, uslijedile su blokade poznatih internetskih stranica poput williamhill.com, jackpotcity.eu, casino.redkings.com, queenvegas.com, bet 365.com, wwin.com, paddypower.com, 24bettle.com, 1xbet.com, bwin.com, pinnacle.com, playmillion.com a igrače se počelo preusmjeravati na internetsku stranicu Porezne uprave gdje je stajala obavijest o blokadi i zabrani rada.

Dopuštali maloljetnicima kockanje

Kako piše Sloboda Dalmacija, nedozvoljenom online djelatnosti definira se rad bez dozvole, nepoštovanje propisa za određenu djelatnost, neplaćanje poreza. Budući da oni koji se bave tim poslovima ne podliježu nadzoru, zaobilaženjem zakonskih uvjeta mogu izazvati društvu teško nadoknadivu štetu, ukazali su iz Porezne uprave. Uočeno je također sve učestalije internetsko priređivanje igara na sreću inozemnih trgovačkih društava koja nemaju to pravo te omogućivanje maloljetnicima kockanje i klađenje.

Igrač u Hrvatskoj prilikom registracije na online kladionicama i kockarnicama mora dati podatak o identifikacijskom broju iz osobnog dokumenta, a priređivač igara na sreću preko elektroničkih usluga Porezne uprave dužan je provjeriti taj OIB i utvrditi je li osoba punoljetna.

Nužne su i druge mjere

Domaći priređivači igara na sreću smatraju da mjera o blokadi IP adresa neće riješiti problem. Budući da ju je relativno lako zaobići, iz Hrvatske lutrije predložili su da se, uz zabranu pristupa iz Hrvatske do svih javnih IP adresa ilegalnih priređivača, pristup zabrani za desktop, mobilni internet te nativne mobilne aplikacije, da se zaustavi njihovo oglašavanje i onemoguće isplate dobitaka igračima.

Iz Hrvatske lutrije kažu da je u toj djelatnosti čak 38 posto udjela sivog tržišta, prema procjeni koju je krajem prošle godine objavila The European Gaming and Betting Association (EGBA), piše Slobodna Dalmacija.

Podijeli objavu