Podijeli objavu

18:15 – “Ja sam dobio informaciju od Sindikata pomoraca da se na udaljenosti od otprilike 65 nautičkih milja od mjesta potonuća nalazi neidetificirani objekt i da svi brodovi idu u tom smjeru. To vam je otprilike kao udaljenost od Šibenika do Paga”, rekao je predsjednik udruge kapetana Hrvatske Branko Skorić za N1 televiziju.

Prema njegovim procjenama očekuje se da “ćemo kroz negdje četiri do pet sati primiti vijest koja će nas sve obradovati.”

Ističe i da odluke o prekidu potrage ne smije biti.

Predsjednik udruge kapetana otkrio kada bi mogli znati radi li se o splavi, objasnio i o kolikim udaljenostima se radi 1“Uvijek se nadamo i uz ogroman pritisak mi primamo dosta podataka, brodovi koji prelaze uvijek motre i uvijek se specijalno motri kada brodovi prođu tim područjem, ali najbitnije je da se digao avion”, zaključio je Skorić.

17:52 – Prema podacima Marine Traffic, ALP Sriker je nakon povećanja, smanjio svoju brzinu. Članovi Facebook grupe Bourbon Rhode Rescue koji iz minute u minutu prate situaciju na Atlantiku komentiraju kako je, sudeći po položajima ostalih brodova u okruženju u potrazi, moguće da se sužava područje pretrage.

Predsjednik udruge kapetana otkrio kada bi mogli znati radi li se o splavi, objasnio i o kolikim udaljenostima se radi 2

17:20 – Na društvenim mrežama već neko vrijeme kruži fotografija za koju se navodi da je satelitska snimka uočene splavi s potonulog broda Bourbon Rhode na kojem je bio i nestali hrvatski kapetan Dino Miškić. No, pokazalo se da je riječ o fotografiji staroj šest godina, točnije iz kolovoza 2013.

16:55 – Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan potvrdio je u srijedu za Hinu da je taj sindikat oko 15:30 sati dobio informaciju da je u Atlantiku uočen objekt koji podsjeća na splav te da su svi brodovi koji tragaju za preživjelima s potonulog tegljača Bourbon Rhode krenuli prema toj lokaciji.

Melvan je rekao da satelitska snimka pokazuje stanje otprije dva sata te da brodovima treba neko vrijeme da dođu do lokacije na kojoj je splav uočena.

16:45 – Zadnja informacija prema Marine Trafficu, ALP Striker je nakon otprilike dvadeset minuta mirovanja i spore vožnje promijenio smjer prema zapadu i ubrzao na 15.4 čvora što je najveća brzina u posljednja tri dana.

16:25 – Ranije je Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca za Slobodnu kazao kako se ne može sa sigurnošću tvrditi da je uočena splav.- U kontaktu sam s Majom Markovčić Kostelac, ravnateljicom Europske pomorske agencije za sigurnost na moru (European Maritime Safety Agency) koja je potvrdila da su analizirali satelitske snimke i i da je uočeno nešto u sektoru koji je nešto sjevernije od pozicije gdje se vrši pretraga. Brodovi koji tragaju su preusmjereni u tom smjeru – potvrdio je Svalina.

16:04 – Kako doznaje N1 od Sindikata pomoraca, postoje pouzdane informacije kako je na Atlantiku uočena splav i svi brodovi upućeni su prema njoj.

Ključne informacije:
– Iz Sindikata pomoraca tvrde kako postoje pouzdane informacije o tome da je na Atlantiku uočena splav, moguće s potonulog broda Bourbon Rhode, te su svi brodovi koji sudjeluju u potrazi hitno preusmjereni na lokaciju
– Portal Morski.hr doznaje kako se u Francuskoj uskoro treba održati sastanak hrvatskih diplomatskih predstavnika s tamošnjom diplomacijom. Razlog sazivanja sastanka trenutno nije poznat.
– Na društvenim mrežama šire se brojne informacije o potrazi, molimo sve čitatelje da se suzdrže od širenja dezinformacija u ovom izrazito osjetljivom periodu za obitelji nestalih pomoraca. Nema službene potvrde o tome pronađena splav s Bourbon Rhodea, postoje indicije o objektu u moru uočenom na satelitskim snimkama. Isto tako, u ovom trenutku ne postoje nikakve službene informacije od ukrajinskog konzulata u Francuskoj niti ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova.

RANIJE:

Kako doznaje morski.hr, u Francuskoj se uskoro treba održati sastanak hrvatskih diplomatskih predstavnika s tamošnjom diplomacijom.

Ne zna se još zašto je sastanak sazvan, no pretpostavlja se da ima veze s potragom za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode.

Na stranici MarineTraffic ažurno se prati kretanje brodova koji sudjeluju u potrazi za nestalim pomorcima s broda, među kojima je i naš kapetan Dino Miškić.

Predsjednik udruge kapetana otkrio kada bi mogli znati radi li se o splavi, objasnio i o kolikim udaljenostima se radi 3

U posljednih nekoliko sati primjetilo se kako je nekoliko brodova promijenilo svoj kurs, krenulo u istom smjeru i kako se sada na maloj udaljenosti nalazi šest brodova.

Članovi Facebook grupe “Bourbon Rhode Rescue” nadaju se kako je riječ o akciji spašavanja odnosno da su brodovi vjerojatno nešto uočili na Atlantiku.

Podijeli objavu