Podijeli objavu

Štrajk u školama dodatno je jučer zaoštrio odnose u vladajućoj koaliciji. Na još jednu prijetnju HNS-a da će napustiti koaliciju ne udovolji li se odlukama njihovih stranačkih tijela i zahtjevima prosvjetnih sindikata iz HDZ-a ovaj put uzvraćaju da su spremni na sve scenarije, pa i na parlamentarne izbore.

Sam premijer Plenković sa sjednice Vlade poručio je da zahtjeve sindikata smatra “isfabriciranima, apsurdnima i nepotrebnima”, optužujući ih za opstrukciju. “Raditi štrajk kad već sada dobivate ponudu na stol od četiri posto u odnosu na šest posto, koliko tražite, djeluje malo pretjerano. To nije volja za kompromisom, već za svojevrsnom opstrukcijom. Imamo distinkciju prema onome što je logično i normalno i onome što se čini pretjerano”, oštar je bio premijer.

Isto ponavljaju i drugi iz njegove stranke, a koliko se iz njihovih izjava dade razabrati, HDZ-u nisu toliko sporni zahtjevi za samo povećanje plaća koliko činjenica da se inzistira na povećanju korekcijom koeficijenata složenosti posla. Da bi udovoljila sindikatima i koalicijskom partneru, Vlada bi morala mijenjati Uredbu o koeficijentima, koja regulira koeficijente u svim javnim i državnim službama. A bilo bi to, kažu u HDZ-u, otvaranje Pandorine kutije jer bi i drugi sindikati zatražili povećanje za sve službe, što bi dovelo do ponovnog zaduživanja države.

Zbog toga na HNS-ove prijetnje da će otići iz koalicije uzvraćaju – idite. Pritom ipak ističu kako raskid koalicije nije ono što u ovom trenutku priželjkuju, nadaju se da će se sindikati i HNS urazumiti, no spremni su, kažu, i na takav scenarij. “U HDZ-u nismo pobornici izvanrednih situacija, pa ni izvanrednih izbora. Pred nama su predsjednički izbori, i tu bi bila specifična situacija da se poklope i predsjednički i parlamentarni izbori, ali ako nešto ne ide, nema razloga to forsirati”, poručuje predsjednik HDZ-ova kluba Branko Bačić.

Ode li HNS doista iz koalicije, HDZ-ova većina u Saboru vjerojatno bi se mogla održati na minimalnih 76 uz pomoć drugih partnera i pokojeg “žetončića” sa strane, no čini se kako HDZ-ovci i nisu pretjerano skloni takvoj opciji. “Izborna godine nije vrijeme za preslagivanje i razne kombinacije. No mi definitivno zbog HNS-a nećemo trpjeti političku štetu. Na ultimatume nećemo pristajati i ako treba, spremni smo i na izbore”, kazao je HDZ-ov dužnosnik za Večernji list.

U HNS-u pak ponavljaju da neće odustati od odluka svojih stranačkih tijela pa se čini kako se odnosi među partnerima teško mogu popraviti, no u HDZ-u ima i onih koji su uvjereni da će se stvari među partnerima izgladiti. “Mogućnost da se ide na parlamentarne izbore počela se ozbiljno razmatrati u zadnjih 48 sati, ali mislim da će Plenković učiniti sve da do njih ne dođe, prije svega zbog predsjedanja EU početkom iduće godine i summita EPP-a u Zagrebu”, kazao je Večernjem listu jedan visokopozicionirani HDZ-ovac, angažiran i u izbornom stožeru Kolinde Grabar Kitarović. On je uvjeren kako HNS svjestan da će Plenković učiniti sve kako bi predsjedanje Vijećem EU prošlo bez problema te da je Vrdoljak upravo zbog toga procijenio da može do kraja zaoštriti odnose s HDZ-om bez velikih posljedica. Isto je, smatra, motiviralo i Pupovca kad je izišao s grubim izjavama o Hrvatskoj koje su HDZ-u stvorile probleme.

Izbore zaziva i dio manjih partnera. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor kaže kako on još od ožujka govori kako bi bilo najbolje i najpoštenije da se ide na nove parlamentarne izbore te da je to više puta rekao i Plenkoviću. I Kosorov dojam je da se Plenković skanjuje zbog predsjedanja EU. “Sad se sve to što sam govorio i potvrđuje. Ovakvo je stanje ucjena i političkog reketa prije izbora, jer svi misle da nešto treba ušićariti, neodrživo. Tu svatko nešto traži, od Bandića, Pupovca do HNS-a. Država teško funkcionira, reforme se ne donose i ne provode, poput mirovinske. Uza sve to, tek slijedi završni val ucjena partnera što zbog GUP-a, što zbog plaća i sličnih zahtjeva. I Milorad će se vjerojatno ponovno javiti. Treba raspisati izbore, pa idemo vidjeti tko koliko vrijedi”, kaže Kosor. Pupovac pak ističe kako je stav njegove stranke da premijer i HNS moraju razgovarati i pokušati se usuglasiti o tome što je dovelo do ove krize te naći način kako povećati plaće učiteljima.

U stranci Bandić Milan 365 nadaju se da do izbora ipak neće na kraju doći jer, kako kaže izvor iz te stranke, oni u ovom trenutku nikome ne odgovaraju ni zbog predsjedničkih izbora ni zbog predsjedanja EU. “Ne znam što bi to HNS izvuklo iz Vlade. Mislim da je to bura u čaši vode, da će se to ipak na kraju smiriti”, kaže izvor iz Bandićeve stanke.

Politički analitičar Ivica Relković kaže kako i HDZ i HNS igraju vrlo riskantnu igru u ovom trenutku i kako ni jednima ni drugima izbori ne odgovaraju. “Ja sam uvjeren da Plenković izborima u ovom trenutku nije sklon niti mu oni odgovaraju. Da sada ide na izbore, u HDZ-u bi moglo doći do još veće podjele, više Plenkovićevi protivnici ne bi igrali u rukavicama. Moglo bi se dogoditi da sve koji su protiv njega objedini, Plenković nije u situaciji da može jamčiti da može dobiti te izbore. S druge strane, pitanje je računa li HNS da im je sada zadnji trenutak da prežive na aparatima. Možda, ali HNS je sada ostao i bez Matije Posavca, nemaju nikoga s potencijalom i natezanje im je vrlo riskantno”, kaže Relković.

 

Podijeli objavu