Podijeli objavu

U velikoj akciji deminiranja Mostarskog jezera izvađene su velike količine neeksplodiranih ubojitih sredstava i municije. 

Pripadnici tima za specijalne ronilačke aktivnosti Nacionalne policije Češke Republike, s pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u okviru nastavka suradnje na čišćenju vodenih tokova u BiH, od 29. rujna do 13. listopada, rade na pronalasku i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava iz Mostarskog jezera.

S površine od oko 300 metara izvađeno je oko 50 mina i preko 100 komada municije.

Tim povodom timove su danas posjetila izaslanstva Češke i Bosne i Hercegovine koja su izrazila zadovoljstvo uspješno obavljenim poslom na tom predjelu.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Češke Jan Hamaček naglašava da su češki ronioci u BiH prisutni od 2011 godine, te da je njihov zadatak da čiste vodene površine od različite minucije.

“Mislim da je njihov zadatak bio veoma uspješan. Za tih devet godina su izvadili nekoliko tona različite municije”, kazao je Hamaček.

Navodeći kako se radi o veoma značajnom programu ističe da će se suradnja nastaviti i u budućnosti, te kako će se na deminiranju potrebnih teritorija BiH raditi sve dok bude to zahtijevano od strane građana BiH.

Lokacije na kojima će se provoditi akcije deminiranja kako je pojasnio određivat će stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

Izrazivši zadovoljstvo suradnjom direktor FUCZ Fahrudin Solak ističe da je  pomoć čeških ronilaca veoma značajna jer kako ističe na području BiH ima  jako puno neeksplodiranih ubojitih sredstva koja se nalaze u vodi, na vodi i na kupalištima.

“Vrlo je zahtjevno raditi na jezeru, voda je mutna i hladna, ali sve je prošlo u najboljem redu. Nađeno je oko 50 neeksplodiranih ubojitih sredstava na površini od oko 3000 metara” pojasnio je Solak.

Voditelj Ronilačkog tima Federalne uprave Civilne zaštite Slaven Perić  ističe da je posao bio zahtjevan, ali da se uspješno uradio, kako se očekuje i u nastavku djelovanja.

“Što se tiče pronalazaka na ovoj lokaciji je pronađeno bilo je 35 neeksplodiranih ubojitih sredstava koja su bila odbačena u ovo jezero i preko 100 komada municije”, kaže Perić.

Neeksplodirana ubojita sredstva po njegovim riječima bit će  uništena na poligonima koji su sigurni za to.

U okviru ove misije za deminiranje angažirano je 20 pripadnika policije Češke Republike, 14 pripadnika Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ, zajedno s medicinskom i ostalom podrškom, Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ “Mostar” te tri pripadnika Ronilačkog tima Republičke uprave civilne zaštite RS (RUCZ).

Na jedan dan uključila se i ISS-Interventna spasilačka služba Mostar čiji su članovi pregledavali i označavali lokacije kojima su potom pripadnici FUCZ-a i Ronilačko pirotehničkog tima Policije Češke Republike pristupali i uklanjali NUS i municiju.

Inače, ova suradnja ostvarena je u okviru Memoranduma o razumijevanju koji su potpisali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike.

Podijeli objavu