Podijeli objavu

Igor Pokaz imenovan je na mjesto veleposlanika u UK

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku o premijeru Plenkoviću prema kojoj je povrijedio načelo djelovanja time što je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom, kad ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, javlja N1.

Andrej Plenković je povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja”, kaže Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, i to zbog izbjegavanja izuzeća prilikom imenovanja svog kuma Igora Pokaza na mjesto veleposlanika RH u Ujedinjenom Kraljevstvu, javlja N1.

Povjerenstvo je danas jednoglasno donijelo odluku o pokretanju postupka protiv člana uprave dubrovačke zračne luke Frana Luetića, premijerova šogora, te je jednoglasno donijelo odluku o o nepokretanju postupka protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića.

‘Plenković se nije mogao izuzeti’

Postupak protiv Plenkovića Povjerenstvo je pokrenulo 23. studenoga 2018. jer nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Igor Pokaz, kojeg je predložio za veleposlanika, vjenčani kum.

Tada je Plenković kazao kako je postupak protiv njega pokrenut nepotreno i neargumentirano te istaknuo kako se premijer ne može izuzeti pri imenovanju diplomata. “Svi zakonski propisi koji reguliraju imenovanja i postavljanja šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda ne predviđaju u bilo kojoj varijanti izuzeće onoga tko obnaša dužnost predsjednika Vlade. Dakle, zakonski se nije moguće izuzeti”, izjavio je tada.

U obranu premijera stalo je tada i Ministarstvo vanjskih poslova navodeći da Plenković nije predložio Pokaza niti se mogao izuzeti iz postupka imenovanja. “Svesti njegovo imenovanje na osobna poznanstva značilo bi negiranje i obezvrjeđivanje njegovih profesionalnih zasluga”, priopćilo je Ministarstvo.

Podijeli objavu