Podijeli objavu

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja kazala je da je štrajk još uspješniji danas nego što je bio jučer. Mihalinec je otkrio da će se u ponedjeljak štrajkati u školama na sjeveru Hrvatske

Na početku konferencije za novinare koju su organizirali Nezavisni sindikati i Sindikat učitelja, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, ponovno je pokudio hrvatsku Vladu i njihovo neulaganje u obrazovanje i škole. Napomenuo je da Vlada financijski nije ulagala u ljude te da je materijali za kurikularnu reformu došao iz EU fondova pa država nije morala uložiti ništa. Njegova poruka jest: sindikati ne obmanjuju javnost!

Rezultati štrajka u srednjim školama jest taj da je 84 posto profesora bilo u štrajku, no Mihalinec ističe da se u taj postotak ne ubrajaju učitelji na bolovanju, oni na službenom putu te oni što rade u dvije škole. Da to nije tako, Mihalinec kaže da bi odaziv na štrajk bio sto posto. Kazao je da je 88,17 posto članova sindikata bilo u štrajku.

Šprem: ‘Pritisci su veliki’

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem, kazala je da je štrajk još uspješniji danas nego što je bio jučer. Pozitivno ju je iznenadio odaziv onih koji nisu u sindikatu, dok je za učitelje u sindikatu znala da će se odazvati. No, kaže da su pritisci i dalje veliki.

SINDIKALISTICA OPAKO POVISILA TON I UDARILA ŠAKOM O STOL: ‘Ne znaju s kim imaju posla!’; Evo koje će škole u ponedjeljak štrajkati 1

“U osnovnim školama štrajkalo je 85,37 zaposlenika. Današnji dan je još bolji nego jučer. Očito ima cirkularni štrajk ima i jedan dobar element, a to je da su učitelji spremni se boriti za svoj status. Ukupan podatak danas, je, u Splitu je trenutno obrađeno 56 od 90 škola jer Carnet ima problema, 89,65 posto zaposlenih. Varaždinska županija ima bolji rezultata nego jučer, Dubrovačko-neretvanska je nešto lošija nego jučer”, kazala je Šprem.

U ponedjeljak u štrajku sjever Hrvatske

Mihalinec je otkrio da će se u ponedjeljak štrajkati u školama na sjeveru Hrvatske, a to obuhvaća Krapinsko-zagorsku županiju, Zagrebačku, Virovitičko-podravsku, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsku županija. Tportal je došao do dokumenta sindikata koji pokazuju gdje će se štrajk održavati i narednih dana.

Prema tom dokumentu, u utorak se štrajka u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji. U srijedu bi se trebalo štrajkati u Istarskoj, Karlovačkoj, Osječko-baranjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Navodno bi se u četvrtak štrajk trebao održati u Vukovarsko-srijemskoj, Zadarskoj te Šibensko-kninskoj županiji. Kao šećer na kraju dolazi Zagreb u kojem se cirkularni štrajk očekuje u petak.

Za kraj sindikalisti su rekli da je njihov štrajk u skladu sa zakonom te su rekli da je štrajk pravo radnika i da nije opstrukcija kako ga je nazvao premijer Andrej Plenković. “Ako se štrajk zabrani, to je pravno nasilje”, rekao je.

‘Neka me ne ljute, jer ne znaju s kim imaju posla’

Pred kraj obraćanja novinarima i javnosti, Šprem je oštrim tonom govorila o tome da su plaće učiteljima premale. Smatra da se osnovica mora povećati, ne samo radnicima u prosvjeti, nego svim radnicima javnih službi te je dodala da je jako ljuta kada se o tome govori.

Reagirala je na Plenkovićevu izjavu iz Sinja i kazala je da je premijer zaboravio da su im uzeli 6,5 posto. Uzviknula je da je matematika jasna, te udarila šakom u stol.

Poručila je vladajućima da ju ne ljute, jer ne znaju s kim imaju posla.

Mihalinec je, pak  izjavio da ministar financija pouzdano zna da se njihovi zahtjevi mogu provesti bez problema.

Podijeli objavu