Podijeli objavu

Vlada bi idući tjedan Saboru trebala predložiti ime nove pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a uz sadašnju natječu se poznata sutkinja i zaposlenica Vlade.

Stigle tri prijave za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, odluka idući tjedan 1

Sabor bi je trebao izabrati do 25. listopada, kada istječe osmogodišnji mandat sadašnjoj pravobraniteljici, Višnji Ljubičić.

Na natječaj za tu dužnost prijavile su se samo tri kandidatkinje Višnja Ljubičić, koja se bori za još jedan mandat, dugogodišnja sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković te voditeljica službe za ljudska prava u Vladinu Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Danijela Gaube.

Natječaj za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova bio je iznimno kratak – raspisan je 20. rujna i trajao je samo osam dana, ističe Jutarnji list.

Njegova tehnička provedba, tj. prikupljanje prijava i provjera formalnih uvjeta kandidata, povjerenaje Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Dnevnik navodi da je Ministarstvo tjedan dana odbijalo dati podatak o broju i imenima kandidata, a dostavilo ih je tek kad su zaprijetili obraćanjem povjereniku za informiranje.

Stigle tri prijave za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, odluka idući tjedan 2Institucija specijalne pravobraniteljice utemeljena je 2003. godine jer se od Hrvatske u pretpristupnom procesu Europskoj uniji tražio snažniji institucionalni okvir za zaštitu ljudskih prava, čiji je važan segment i ravnopravnost spolova, donosi Jutarnji list.
Podijeli objavu