Podijeli objavu

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je ništa ne jamči da će zadnji krug pregovora o brexitu biti uspješan te da je vrijeme za sklapanje dogovora do 31. listopada gotovo isteklo, umanjivši optimistična očekivanja nakon sastanka irskog i britanskog premijera dan prije.

– Dobio sam obećavajuće signale od irskog premijera (Lea Varadkara) da je dogovor još moguć. U ovome trenutku vode se tehnički razgovori u Bruxellesu –  rekao je Tusk.

– Naravno, ništa ne jamči uspjeh i vrijeme je gotovo isteklo. Ali treba iskoristiti i najmanju šansu.

Irski premijer Leo Varadkar i britanski premijer Boris Johnson neočekivano su objavili da su pronašli put prema mogućem dogovoru na sastanku na sjeveru Engleske u četvrtak.

Glavni pregovarači dviju strana sastali su se u petak ujutro u Bruxellesu.

Brexit je predviđen za 31. listopada i još nije jasno pod kojim će se uvjetima dogoditi i hoće li ga uopće biti.

Tusk je ranije rekao Johnsonu da će, ako London do petka 11. listopada ne iznese provedivo rješenje, na summitu EU-a u četvrtak i petak reći da je dogovor gotovo nemoguć, javlja Hina.

Varadkar je nakon sastanka s Johnsonom izjavio: “Mislim da je moguće da se dogovorimo, da dogovorimo sporazum, kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo izići iz EU-a na uređeni način i da se to postigne do kraja listopada.”

U zajedničkoj izjavi, dvojica čelnika kazala su da mogu “vidjeti put prema mogućem dogovoru”.

Nije poznato što su se točno dogovorili.

Podijeli objavu