Podijeli objavu

U napadu u Halleu ubijeno je dvoje ljudi, a napadač Stephan B. sve je snimao

Stephan B., 27-godišnji atentator iz Hallea je svojom kamerom pričvršćenom za kacigu snimao svoj ubilački pohod i time pokazao kako djeluje sam, piše Deutsche Welle. Preko 35 minuta je preko game-streaming platforme „Twitch” (koja pripada kompaniji Amazon) prenosio svoj zločin. DW je u posjedu videa koji je u međuvremenu izbrisan s platforme.

Na njemu se vidi da je Stephan B. pod svaku cijenu htio ubijati: Židove, strance, žene. Već na samom početku negira postojanje holokausta. Malo priča na engleskom, malo na njemačkom.Izrazi koje upotrebljava su antisemitski, rasistički i svjedoče o mržnji prema strancima. Kada govori njemački, služi se uvredama tipičnima za neonacistički milje.

Na videu se također vidi i kako teško diše, trči, psuje na oružje koje je sam izradio jer zakazuje u presudnom trenutku. I ispričava se na engleskom svojoj publici što nije ubio još više ljudi. Kada mu ne uspijeva ući u sinagogu prepunu ljudi, daje se u potragu za drugim ciljevima. Prvo na otvorenoj ulici, a zatim u jednoj turskoj zalogajnici. Preklinjanja njegovih žrtava ga ostavljaju hladnim. On je u ubilačkom deliriju. Vraća se na mjesta zločina kako bi se uvjerio da su pogođeni muškarac i žena zaista mrtvi.

ŽELIO JE UBIJATI POD SVAKU CIJENU: Smrtonosni delirij neonacista iz njemačke jako podsjeća na dva radikala. Je li i on ‘usamljeni vuk’ 1
Cvijeće ispred sinagoge pred kojom se dogodio napadFoto: Profimedia

Kaotičan pohod

Stephan B. djeluje pomalo kaotično no način na koji kreće u svoj napad podsjeća na dva druga radikalna počinitelja: Andreasa Breivika, koji je 22. srpnja 2011. u Norveškoj ubio 77 osoba, pretežito mladih u jednom ljetnom kampu lokalnih socijaldemokrata. I na djelo atentatora koji je 15. ožujka ove godine u novozelandskom Christchurchu napao dvije džamije i ubio 51 osobu. Kao i Stephan B. i ova dvojca su na internetu ostavila pisane dokumente koji su slični po stilu i sadržaju. I koji dijele slične desno radikalne svjetonazore.

Je li Stephan B. zaista djelovao kao usamljeni vuk ili su i drugi bili upućeni u njegove planove, sve to još mora otkriti istraga. I Breivika i atentatora iz Christchurcha mediji opisuju kao „usamljene vukove” koji ne stoje pod ničijom komandom, a isto tako ne uživaju ni potporu neke grupe. No istraživanja pokazuju da su teroristički pojedinci dobro umreženi i da žude za tim da svoje misli i djela podijele i s drugima. Oni ne djeluju spontano nego svoje zločine planiraju dugotrajno.

Međunarodni centar za terorističke studije Državnog sveučilišta u Pennsylvaniji je 2013. analizirao profile 119 terorista koji su djelovali kao pojedinci. Gotovo svi su bili muškarci, a kod dvije trećine je okolina itekako bila upoznata s njihovim ideološkim ekstremnim uvjerenjima. U 64 posto slučajeva je počinitelj prije toga svoje namjere otkrio prijateljima ili rodbini. Većina njih je i prije počinjenja zločina bila aktivna u određenim socijalnim strukturama ili interesnim grupama.

Ekstremističke zajednice na internetu

Internet je pun ekstremističkih zajednica u kojima se ostvaruje kontakt s istomišljenicima. Ove zajednice su itekako realne i opasne jer se ovdje ekstremisti i kovači teorija zavjere međusobno podržavaju i osokoljuju na još ekstremnija djela. Posebno omiljeni su forumi poput „8chan” u kojima korisnici dijele poruke i slike, često bez ikakve kontrole administratora.

I na „Twitchu” na kojem je Stephan B. prenosio svoj krvavi pohod, se susreću osobe koje u pravom životu vjerojatno nikad ne bi stupile u kontakt. Društvene mreže usamljenim ekstremistima pružaju priliku razmjene na globalnoj razini. I Andreas Breivik i atentator iz Christchurcha su bili dio međunarodne online zajednice. U kojoj mjeri i Stephan B., to tek treba pokazati istraga.

ŽELIO JE UBIJATI POD SVAKU CIJENU: Smrtonosni delirij neonacista iz njemačke jako podsjeća na dva radikala. Je li i on ‘usamljeni vuk’ 2
Foto: Profimedia

Ni u Njemačkoj pravi i potencijalni teroristi ne djeluju u društvenom vakuumu. Prema podacima Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka, broj desno ekstremnih djela i djela koja su uperena protiv stranaca se povećao: sa 774 u 2017. na 821 u 2018.Broj kaznenih djela s antisemitskom pozadinom se povećao za čak 70 posto, s 28 na 48.

Savezna pokrajina Saska-Anhalt iz koje potječe Staphan B. je posebno pogođena kriminalom koji se povezuje s ekstremnom desnicom. Desno-nacionalistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je u međuvremenu zastupljena u parlamentima svih 16 saveznih pokrajina kao i u Bundestagu. Na posljednjim lokalnim izborima u Saskoj-Anhaltu 2016. AfD je s 24,3 posto postao druga po redu najjača politička stranka. U ovom društvenom okružju živi i svoje planove kuje i Stephan B.

Podijeli objavu