Podijeli objavu

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar poručili su u subotu iz Varaždina da očekuju nastavak dijaloga Vlade i sindikata učitelja koji su pokrenuli štrajk u osnovnim i srednjim školama.

– Očekujem da će se razgovori između Vlade i sindikata nastaviti početkom idućeg tjedna jer stav Vlade nije stav jednog ministra čak niti većine u Vladi, rekla je Blaženka Divjak novinarima u Varaždinu gdje je bila na “Danima kruha”.

Upitana kako vidi nastavak tih razgovora, ministrica je rekla da su to dva paralelna procesa.

– Jedno su razgovori koji su posljedica temeljnog kolektivnog ugovora za sve javne službe i tu se razgovara isključivo o osnovici, a ako podižete osnovicu, a imate nepravedne koeficijente – samo povećavate jaz u plaćama, rekla je ministrica, dodavši da je krajnja točka donošenje proračuna.

Vezano za zahtjev sindikata visokog obrazovanja koji se u većini odnosi na izjednačavanje koeficijenta za administrativno-tehničko osoblje na fakultetima, Divjak je rekla da to nisu veliki financijski efekti te da treba razgovarati i s tim sindikatom ako se prema svima želi postići pošten odnos.

Obrazovanje je, prema njezinim riječima, trenutačno jedini sustav u javnim službama koji prolazi temeljitu reformu.

– Nakon što je reforma ušla u sve škole treba razmišljati kako da se reforma održi i kako da ju se iz dana u dan i iz godine u godinu poboljšava, zaključila je.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar izrazio je i optimizam po pitanju dijaloga i pronalasku rješenja između Vlade i sindikata, poručivši da će HNS ustrajati u tome da se u proračun za iduću godinu osiguraju dodatna sredstva za plaće i da se zna koliko će učiteljima rasti plaće, navodi Hrt.hr.

Podijeli objavu