Podijeli objavu

U sklopu kampanje Dan bez mobitela u prometu u Zagrebu je postavljen novi tip semafora koji svjetlo baca prema nogostupu tik ispred pješačkog prijelaza kako bi crveno vidjeli i oni pješaci i biciklisti koji upravo nailaze na raskrižje, ali su zadubljeni u ekrane svojih mobitela.

Takav tip semafora instaliran je prvi put u Hrvatskoj i to na raskrižju Frankopanske i Ulice Gjure Deželića, a cilj je tog pilot-projekta upozoravati i pješake i bicikliste na opasnosti kojima se izlažu, stoji u priopćenju organizatora kampanje.

Prema istraživanju, čak 50 posto pješaka i 33 posto biciklista služi se mobitelom dok prelaze prometnice, a 20 ih posto i ne primijeti da se na semaforu upalilo crveno jer su im pogledi i misli bili na mobilnim ekranima.

Funkcija semafora je upozoravanje. Kad se upali crveno svjetlo na pješačkom prijelazu, on ga  projicira i prema nogostupu pa se crveno svjetlo projicira na ekranima mobitela u koje pješaci gledaju umjesto da prate oko sebe. Ekrani na mobitelu im se zacrvene te ih prisile da dignu glavu i zaustave se te pričekaju zeleno. Zahvaljujući horizontalnoj signalizaciji koju baca ovaj tip semafora, crveno se svjetlo projicira i na pješačkom nogostupu pa ga pješaci mogu uočiti i perifernim vidom, bez obzira na to što hodaju spuštenih glava okupirani sadržajem svojih mobitela.

Kako će građani Zagreba reagirati na ovu novinu na zagrebačkim prometnicama, također će biti istraženo u sklopu projekta i to zahvaljujući Fakultetu prometnih znanosti čiji Zavod za prometnu signalizaciju radi istraživanje ponašanja pješaka u odnosu na korištenje mobitela pri prelasku raskrižja, a mjerit će i na koji način semafor s horizontalnom signalizacijom utječe na pješake.

Mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti, a prema rezultatima istraživanja ponašanja, provedenog u sklopu projekta Dan bez mobitela u prometu, čak 91 posto vozača, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka rabi mobitel u prometu, navodi Hrt.hr. Prema istraživanju razine ometanja, reakcije vozača s mobitelom za volanom gotovo su tri puta sporije.

Podijeli objavu