Podijeli objavu

S obzirom na to kakva je potražnja, ne čudi što je globalno tržište državljanstvom odnosno putovnicama postalo tako konkurentno i što se na njemu obrće oko 25 milijardi dolara

Trgovina državljanstvom danas je globalna industrija u kojoj se obrće oko 25 milijardi dolara. Baš kao i sve ostalo, danas se može kupiti i državljanstvo. Ono vam više ne mora biti određeno samo mjestom, odnosno zemljom rođenja.

“Tradicionalna ideja o državljanstvu je zaostala. To je jedna od rijetkih stvari na svijetu koju još uvijek vežemo uz krvno srodstvo ili mjesto rođenja”, kaže za BBC Christian Kalin, švicarski odvjetnik i član uprave Henley&Partnersa, jednog od najvećih svjetskih aktera na tom brzorastućem tržištu. Ta tvrtka zapravo pomaže bogatim pojedincima i njihovim obiteljima da dobiju boravište ili državljanstvo u drugim zemljama.

‘Mjesto rođenja nema veze s našim sposobnostima’

Sam Kalin kaže kako sustav nije pošten.

“Tamo gdje smo rođeni i tko nas je rodio nema veze s našim sposobnostima ili talentima nego s čistom srećom. Zašto ne bi državljanstvo tretirali kao članstvo? Zašto bi bilo pogrešno primiti talentirane ljude koji će doprinijeti zemlji”, napominje Kalin kojemu je prišiven nadimak ‘Gospodin Putovnica’.

Jedno od najvećih svjetskih tržišta državljanstva je Hong Kong, što i ne čudi ako se uzme u obzir broj stanovnika Kine.

“Tamo stanovnici imaju i po dvije i tri putovnice jer se ne osjećaju sigurnima u Kini i žele imati pristup Europi te tamo otvoriti bankovni račun ili kupiti nekretninu”, kaže za BBC jedan honkonški trgovac državljanstvom. Naime, velik dio Azije, Bliskog istoka i Rusije priželjkuje državljanstvo europskih zemalja.

Američko državljanstvo ‘košta’ bar 10 radnih mjesta

S obzirom na to kakva je potražnja, ne čudi što je tržište državljanstvom odnosno putovnicama postalo tako konkurentno. Za neke karipske zemlje cijena državljanstva iznosi 150.000 dolara. Crna gora, primjerice, svoje državljanstvo naplaćuje 350.000 eura, a od toga 250.000 eura odlazi u razvojni program zemlje, dok prijavnica za državljanstvo košta dodatnih 100.000 eura. Za portugalsko državljanstvo valaj izdvojiti 350.000 eura, a za španjolsko ili bugarsko 500.000 eura.

Malteško državljanstvo košta skoro milijun eura, Cipar stalno mijenja cijene svoga državljanstva, a SAD svoje prodaje za poslovnu investiciju između 500.000 i milijun dolara, što uključuje otvaranje bar deset radnih mjesta. Otvaranje radnih mjesta uvjet su i za austrijsko državljanstvo.

 

Podijeli objavu