Podijeli objavu

Mađari glasuju u nedjelju na lokalnim izborima koji se smatraju rijetkom prilikom za oporbu da porazi vladajuću desničarsku stranku Fidesz premijera Viktora Orbana, posebice u Budimpešti, nakon što je udružila snage širom političkog spektra.

Ta bi strategija oporbe mogla ostaviti Fidesz bez pobjede prvi put u gotovo deset godina.

Orban je promijenio izborna pravila otkako je došao na vlast 2010. godine, otežavši oporbenim strankama da se pojedinačno natječu protiv Fidesza.

Glavna “bojišnica” je prijestolnica Budimpešta, gdje Gergely Karacsony (44) puše za vrat dosadašnjem gradonačelniku koji uživa potporu Fidesza Istvanu Tarlosu. Tarlos je na toj dužnosti od 2010., kao i Orban.

Karacsony je usporedio izbornu utrku u Budimpešti s izborima za gradonačelnika Istanbula u ožujku, na kojima je oporba porazila kandidata stranke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Ovi izbori ne mogu oslabiti vladinu poziciju, ali mogu oslabiti vjeru u njezinu nepobjedivost”, rekao je analitičar Zoltan Novak.

Lokalni izbori bit će ključni test za oporbenu strategiju pružanja potpore jednom kandidatu protiv Fidesza. U nekim drugim velikim gradovima također su pribjegli toj strategiji, koja bi mogla biti način da se porazi Orban na idućim općim izborima 2022.

“Budimpešta ima simbolično značenje, ali je jednako važno pobijediti u manjim sredinama i ondje napraviti infrastrukturu, jer će se ondje 2022. odlučivati o pobjedi ili porazu”, izjavio je za AFP analitičar Andras Biro-Nagy.

Većina anketa daje prednost Tarlosu, iako zadnje ispitivanje javnog mišljenja koje je proveo think tank Median pokazuje da bi utrka mogla biti vrlo tijesna.

Nade oporbe u pobjedu porasle su prošli tjedan nakon što je anonimni bloger objavio eksplicitne fotografije i video snimke gradonačelnika Gyora iz redova Fidesza koji je navodno sudjelovao na orgijama na jahti u Hrvatskoj, navodi AFP.

Fideszovi čelnici, koji karakteriziraju stranku kao kršćansko-konzervativnu koja promovira obiteljske vrijednosti, pokušali su umanjiti taj skandal, piše Hina. Međutim, analitičari kažu da se zasad ne zna kako će birači reagirati.

Oko tisuću ljudi prosvjedovalo je protiv Fidesza u Gyoru u subotu navečer, a oporbeni političari iz različitih stranka pozvali su ih da glasuju protiv gradonačenika upletenog u skandal.

Podijeli objavu