Podijeli objavu

Oporavak ozonskog omotača iznad Antarktike ne smijemo shvaćati zdravo za gotovo te i dalje moramo biti oprezni, poruka je dr. Jonathana Shanklina, jednog od znanstvenika koji je prvi, osamdesetih godina prošlog stoljeća dokumentirao prorjeđenje ozonskog sloja.

Rupa u stratosferi iznad Antarktike najmanja je u posljednja tri desetljeća, što su jako dobre vijesti, no trebali bismo ih ipak shvatiti kao anomaliju.

Manja rupa na ozonskom omotaču pripisuje se naglom zagrijavanju u velikim visinama, što se povremeno događa.

“Da bismo ustanovili primjenjuju li se međunarodni dogovori i sporazumi i u praksi, morali bismo na ovaj problem gledati dugoročno”, kazao je Shanklin za BBC.

“Ne, nismo obnovili ozonsku rupu”

“Isprva biste mogli pomisliti da smo uistinu obnovili ozonsku rupu, međutim, nismo. I premda stvari idu nabolje, još uvijek je puno zemalja koje emitiraju klorofluorougljike (freone, CFC) , kemikalije odgovorne za ovaj problem i takvim rezultatima ne možemo biti zadovoljni”, smatra dr. Shanklin.

On je, zajedno s kolegama Joeom Farmanom i Brianom Gardinerom godine 1985. prvi upozorio svijet na to da se na ozonskom omotaču iznad Antarktike svakog proljeća zaštitni plin prorjeđuje. Ozon filtrira štetno ultraljubičasto sunčevo zračenje. Njihovo je otkriće potvrdilo predviđanja i ostalih znanstvenika, što je rezultiralo Montrealskim protokolom.

Njegove potpisnice obvezuju se na smanjenje upotrebe freona za 50 posto. Montrealski protokol pooštren je dvjema revizijama, jednom iz 1990. potpisanom u Londonu i onom iz 1992. potpisanom u Kopenhagenu, kojima je zatraženo da se do 2000. iz upotrebe potpuno izbace freoni, haloni i ostali halogenirani ugljikovodici. Do danas je Montrealski protokol potpisalo 150 zemalja, a među njima je i Hrvatska, prenosi index.hr

Ovim su međunarodnim sporazumom postupno ukinute kemikalije koje sadrže klor i brom, a poznato je da one oštećuju ozon. U to su vrijeme ove supstancije korištene kao rashladna sredstva i kao sredstva za čišćenje.

Shanklin i kolege isprva su radili na istraživačkoj postaji Halley gdje su koristili Dobsonov fotospektrometar, instrument kojim se tradicionalno upravlja ručno.

Podijeli objavu