Podijeli objavu

Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije od utorka više neće moći u Dubrovniku održavati dva tima T1 s liječnikom i medicinskom sestrom ili tehničarom, nego samo jedan, a dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je u ponedjeljak da unatoč tome nema zastoja u pomoći građanima.

Dobroslavić je rekao kako nedavno otvoreni Hitni bolnički prijam osigurava dio trenutačno nedostupne hitne medicinske pomoći. Istaknuo je kako Zavod stalno traži liječnike, što nije jednostavno, ali mora se realizirati.

– Naše mjere usmjerene su rješavanju stambenog pitanja, međutim nije jednostavno sagraditi ili obnoviti zgradu pa dodijeliti stan. Jedini stan u vlasništvu županije smo dali bolnici na korištenje. Planiramo novu gradnju čim riješimo pitanje parcele i dozvola, dodao je Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković iznenađen je što je to doznao istodobno kad i mediji te istaknuo da je riječ o ozbiljnom problemu za grad u kojemu borave mnogobrojni gosti.

– Kad je prije dvije godine HZZO ukinuo punkt hitne medicinske pomoći na Elafitskim otocima, osigurali smo financiranje. Uvjeren sam da i ovdje ima rješenje te od županije očekujem brzu reakciju, odnosno prijedlog rješenja, rekao je Franković.

Istaknuo je kako je Grad u suradnji s Domom zdravlja u Dubrovniku uspio pronaći pedijatra za Mokošicu, naselje u kojem su uređeni i ambulanta i stan.

– To znači da postoji način kako riješiti i ovaj problem, ali ne smijemo čekati do zadnjeg trenutka pa onda stvarati paniku. Grad stoji na usluzi i dubrovačkoj bolnici i svim drugim zdravstvenim ustanovama premda nismo osnivač, rekao je Franković.

Dodao je kako su financijska sredstva Grada Dubrovnika ograničena, ali kao svjetski šampion u turizmu ne može sebi ni svojem ugledu u svijetu dopustiti da ima samo jedan tim hitne pomoći, prenosi Hina.

Kako su se iz županijskog Zavoda za hitnu medicinu očitovali lokalnim medijima, problem je nastao jer su Zavod napustila tri liječnika zbog specijalizacije u dubrovačkoj bolnici, a očekuje se odlazak još dva liječnika pa će do daljnjega raditi jedan tim T1 (liječnik i medicinski tehničar ili sestra) i jedan tim T2 (dva medicinska tehničara ili dvije medicinske sestre).

Ravnatelj Zavoda Luka Lulić potvrdio je medijima kako funkcioniranje sustava hitne medicine time neće doći u pitanje.

Podijeli objavu