Podijeli objavu

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić komentirao je izjavu HSS-ova Kreše Beljaka koji je rekao da ima informaciju kako će parlamentarni izbori biti 5. siječnja 2020.

– Mi za tri dana ulazimo u četvrtu godinu mandata. Kada HDZ odluči, tada će biti izbori. U četvrtoj godini mandata svi su izbori redovni. HDZ je spreman na sve scenarije. Pripremamo proračun, a za 20-ak dana ćemo usvojiti proračun za sljedeću godinu. Usvojit ćemo rebalans, poreznu reformu. Nastavljamo našim smjerom, a to je stabilnost Hrvatske, što dovodi do svake druge stabilnosti. Nećemo zbog toga trpjeti da HDZ na bilo koji način bude izvrgnut pokušajima destabilizacije. Ako utvrdimo da su izbori najbolje rješenje, onda ćemo ići na izbore. No mi radimo na tome da odradimo mandat do kraja, rekao je Bačić.

Prokomentirao je i ocjene da bi za Plenkovića bila dobra opcija vezanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

– O tome u stranci nismo razgovarali. Mi ćemo u stranci odlučiti koje je najbolje vrijeme za izbore. Očekuje nas puno važnih odluka. Tu je mirovinska reforma, rasprava o ministru Kujundžiću, godišnje izvješće Vlade te porezna reforma, rebalans… Želimo i dogovor sa sindikatima u prosvjeti. Mi taj posao želimo odraditi onako kako smo zamislili da je najbolje za Hrvatsku, rekao je Bačić.

Vladajuća većina je stabilna i ima 82 člana, zaključio je čelnik Kluba zastupnika HDZ-a.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja rekao je kako ne bi prognozirao hoće li biti prijevremenih izbora.

– Ako dođe do prijevremenih izbora, to će biti volja Andreja Plenkovića, rekao je politički tajnik Mosta.

Za Grmoju postoji mogućnost da se paralelno održe predsjednički i parlamentarni izbori.

– Ja da sam Andrej Plenković, ja bih to napravio. To mu je zadnja šansa za kakvo-takvo spašavanje. Mislim da je on svjestan da njegova kandidatkinja gubi predsjedničke izbore, ovo mu je zadnja šansa da sastavi liste te ode na parlamentarne izbore, rekao je Grmoja.

Na pitanje jesu li se već dogovorili sa SDP-om o postizbornoj koaliciji, jer je takva informacija došla do novinara od nekih iz HDZ-a koji ne vjeruju HNS-u, potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar odgovorio je da Hrvatska narodna stranka na izbore ide sama, navodi Hrt.hr.

– Kad budu izbori, bit će. Hoće li biti u siječnju, kao što sam čitao danas, ili u rujnu iduće godine, mi ćemo ići sami na izbore. Siguran sam u uspjeh HNS-a, a na temelju rezultata koje smo ostvarili u zadnje dvije i pol godine.

Na pitanje hoće li ostati u Vladi ako ona ne pristane na zahtjeve sindikata odgovorio je da su HNS-u bitni učitelji.

– Reforma nam je najbitnija, a dio te reforme su i učitelji. Bili smo kritizirani, teško je bilo ući u ovu Vladu, ali smo imali svoj cilj, a cilj se ostvaruje. Nama je cilj da imamo što bolje obrazovanje. Puno će biti lakše izaći iz Vlade nego što je bilo ući. Reforme su nam najbitnije, rekao je Štromar.

Podijeli objavu