Podijeli objavu

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru danas je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage jer osumnjičenima za silovanje 15-godišnjakinje iz okolice Zadra nije odredio istražni zatvor, već iz pustio na slobodu uz mjere opreza.

Žalba je još jučer najavljena, a danas je doista i predana sudu čiji je sudac istrage sedmoricu osumnjičenih za grupno silovanje pustio da se brane sa slobode. Odlukom suca, zabranjeno im je kontaktiranje sa svjedocima, kao i žrtvom koja ih je prijavila. Kako na odluku suda pravo žalbe imaju i sami okrivljenici, sa Županijskog suda u Zadru još je jučer najavljeno da bi konačna odluka mogla biti donijeta tek početkom idućeg tjedna.

KAKO JE OTKRIVEN MONSTRUOZNI ZLOČIN O OKOLICI ZADRA?

Protiv sedmorice mladića, petorice punoljetnih i dvojice maloljetnika, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon policijske kaznene prijave, pokrenulo postupak zbog teških kaznenih djela protiv spolne slobode, bludnih radnji, iskorištavanja djece za pornografiju, prijetnje i nanošenja tjelesnih ozljeda.

Sve to događalo se od prošlog ljeta kada su u više navrata mladići, prema prijavi, seksualno zlostavljali 15-godišnjakinju koja je prvotno bila u vezi s jednim od njih. Ta silovanja su i snimili te su djevojci prijetili objavom snimki ukoliko ih prijavi policiji.

Ona je na kraju ipak školskoj psihologinji priznala što proživljava, pa je slučaj prijavljen policiji.

DJEVOJCI SU PRIJETILI NAKON SILOVANJA, A IPAK SU PUŠTENI

Iako je tužiteljstvo tražilo da se osumnjičenim mladićima odredi istražni zatvor kako ne bi u nastavku istrage utjecali na svjedoke, prije svih djevojku koja ih je prijavila, te kako ne bi ponovili kaznena djela što su im stavljena na teret, sudac istrage Županijskog suda u Zadru zaključio je kako je dovoljno da im odredi mjeru opreza. Odnosno zabranio im je kontakt sa svjedocima i žrtvom. Tužiteljstvo vjeruje kako to nije dovoljna garancija te da je istražni zatvor ipak trebao biti određen pa je uložilo žalbu.

O toj žalbi, kao i žalbama okrivljenika, odlučivat će izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru, piše Telegram.hr. Ova odluka suca istrage zgrozila je javnost, zbog čega se priprema i prosvjed u Zadru, te traži stegovno kažnjavanje suca koji ju je donio.

Podijeli objavu