Podijeli objavu

Većina od 45 letova otkazanih danas posljedica su jučerašnjeg otkazivanja, izjavio je glasnogovornik u obraćanju medijima. U ponedjeljak je bilo otkazano 110 letova.

Glasnogovornik je rekao kako se prosvjednici nisu uspjeli probiti u unutrašnjost terminala te da je prilikom sukoba s policijom učinjena manja šteta na infrastrukturi. Dodao je kako se trenutno ne može procijeniti vrijednost materijalne štete kao ni broj putnika na koje su utjecali prosvjedi, jer aviokompanije nisu poslale broj putnika dužnosnicima aerodroma.

U ponedjeljak je zračna luka El Prat bila središte prosvjeda, a prosvjednici su je htjeli zauzeti kako bi svijetu ukazali na „nepravednu presudu“. Ondje je došlo do okršaja s policijom, koja je nastojala spriječiti prosvjednika da ne uđu u zaštićeni dio aerodroma i kontrolni toranj. Policija je koristila pendreke i ispaljivala projektile za rastjerivanje mase, bačena je i dimna naprava, a prosvjednici su bacali predmete na policiju i postavljali barikade.

Unutar aerodroma i oko ulaza ozlijeđeno je više od 100 osoba.

Tisuće prosvjednika bile su okružile zgradu aerodroma onemogućivši cestovni i željeznički pristup zračnoj luci.

Suci Vrhovnog suda u Madridu u ponedjeljak ujutro su jednoglasno osudili devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. i posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije, navodi Hina.

Tijekom dana se očekuju novi prosvjedi, a promet na aerodromu El Prat zasad se odvija bez poteškoća.

Podijeli objavu