Podijeli objavu

Što se viza tiče, Hrvatska treba pasti ispod tri posto odbijenih zahtjeva, a trenutno ste vrlo blizu te brojke i mislim da je samo pitanje vremena kada će se ukinuti, možda već do kraja 2020., rekao je Robert Kohorst

ZAGREB – Sjedinjene Države mogle bi vize za hrvatske građane ukinuti do kraja iduće godine, izjavio je jučer Robert Kohorst, američki veleposlanik u Hrvatskoj, govoreći na poslovnom seminaru koji je Hrvatska gospodarska komora (HGK) priredila u suradnji s Američkom gospodarskom komorom (AmCham).

Kohorst kaže da je pitanje vremena: SAD do kraja 2020. ukida vize Hrvatima? 1

– Što se viza tiče, Hrvatska treba pasti ispod tri posto odbijenih zahtjeva, a trenutno ste vrlo blizu te brojke i mislim da je samo pitanje vremena kada će se ukinuti, možda već do kraja 2020., rekao je Kohorst, osvrnuvši se na kočnice za brži razvoj gospodarskih odnosa dviju zemalja, prema izvješću HGK-a.

Veći izvoz u SAD

Trgovinska razmjena Hrvatske i SAD-a, koja je lani iznosila oko 620 milijuna dolara, ide na ruku našoj zemlji. Prošle godine hrvatski je izvoz u SAD iznosio više od 400 milijuna dolara, a u prvoj polovini ove godine skočio je za dodatnih 25 posto, prema riječima Ivana Barbarića, potpredsjednika HGK-a. Osim viznog režima, kočnica u gospodarskim odnosima je i dvostruko oporezivanje, koje SAD i Hrvatska još nisu riješili. Razloge je objasnio Kohorst.

– Naša administracija je u prvom redu usmjerena na velike zemlje, ali mi sustavno nastojimo potaknuti naše ministarstvo financija da Hrvatsku pomakne na listi prioriteta. Dobro je što sporazum s Hrvatskom ne zahtijeva nekakve posebne pripreme, već se može temeljiti na dogovorima s drugim zemljama članicama EU, kazao je veleposlanik.

Napreduje suradnja

Konkretnije, hrvatskim tvrtkama u ulaganjima teškoće stvara to što se dividende za porezne nerezidente u SAD-u oporezuju po stopi od 30 posto. Da imamo sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, stopa bi iznosila između 10 i 15 posto, rekao je Goran Križanac iz KPMG-a. Usprkos tome, gospodarska suradnja dviju zemalja napreduje, a izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić poručila je hrvatskim tvrtkama kako nema boljeg načina za testiranje njihovih poslovnih ideja od izlaska na golemo američko tržište.

Podijeli objavu