Podijeli objavu

Iako je u Hrvatskoj posve legalna kupovina konopljinog ulja, brašna ili majica izrađenih od konoplje, ‘temeljem članka 4. Zakona o suzbijanju i zlouporabi droga, zabranjeno je nošenje i prezentiranje marihuane nošenjem na odjeći i na bilo koji drugi način’

Još jedan nevjerojatan primjer provođenja zakona pojavio se u Đurđevcu, gdje se suci bave mladićem koji je nosio majicu s listom marihuane. Jučer ujutro ga je zbog toga privela policija i protiv njega podnijela optužni prijedlog jer je majicom promovirao drogu. Nakon ispitivanja je pušten na slobodu, ali bez majice koja je ostala u policiji, javlja RTL Direkt.

“U ulici Stiska zatečen je 20-godišnjak koji je nosio majicu s listovima droge marihuane čime je promovirao drogu, majica je oduzeta i protiv njega je podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu”, izjavila je glasnogovornica PU koprivničko-križevačke Dijana Žagar.

Treniranje strogoće?

Đurđevčanin, ali ni većina Hrvata ne znaju da je nošenje takve majice zakonom zabranjeno, iako se one mogu kupiti posvuda, u trgovinama i na internetu. Sumještani optuženog se tomu čude.

“Dobila sam takvu majicu na poklon iz Španjolske. Imam ju doma i šta sad to znači da koristim drogu ili sam za korištenje droge, naravno da ne. Ali imam takvu majicu i ne smatram da je to kriminalno djelo”, smatra Đurđevčanka Elena.

Već su ranije mediji izvještavali o Zagrepčanki koja je zbog istog razloga već četiri godine na sudu. Zbog objave fotografije na Facebooku, problema sa zakonom je imao i jedan Ludbrežanin, a na sudu je završio i Varaždinac koji je nosio majicu s natpisom “kanabis”. Privođenja zbog lista marihuane na majici ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nije htio komentirati.

Sve je legalno, ali majica – ne

Iako je u Hrvatskoj posve legalna kupovina konopljinog ulja, brašna ili majica izrađenih od konoplje, zbog majice s listom konoplje moguća je kazna od pet do 20 tisuća kuna. Naime, zakon nošenje takve majice smatra promicanjem droge, iako posjedovanje malih količina marihuane više nije kazneno djelo, nego prekršaj i iako će uskoro biti egalno uzgajati marihuanu u medicinske svrhe.

“Dakle, temeljem članka 4. Zakona o suzbijanju i zlouporabi droga, jasno je da je zabranjeno nošenje i prezentiranje nošenjem na odjeći i na bilo koji drugi način”, rekla je Žagar.

“Mislim da se radi o jednom potpuno anakronom zakonu. I u okruženju Hrvatske, gdje god se maknete naći ćete dućane koji prodaju i takve proizvode i majice s listom marihuane. Mislim da se radi o jednom zakonu koji je zaostao iz jednog prošlog vremena i drugačijeg sklopa razmišljanja”, smatra odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

No, dok se zakon ne izmijeni nošenje majice s listom marihuane je kažnjivo.

 

Podijeli objavu