Podijeli objavu

Povećanje plaća u javnim i državnim službama u idućoj godini od 6,12 posto, koje je najavio premijer Plenković, ne rješava problem u sustavu odgoja i obrazovanja i štrajk se nastavlja. Poručio je to sindikalist Branimir Mihalinec na izvanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu, sazvanoj nakon premijerove izjave.

U petak će se štrajkati u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji. U ponedjeljak će u štrajku biti cijela Hrvatska, najavili su prosvjetni sindikati.

– Ako sutra ne dođe do bitnog pomaka, do sastanka i rješenja naših zahtjeva, u ponedjeljak će u štrajku biti cijela Hrvatska, rekli su sindikati.

– To je poruka Vladi da najava premijera Plenkovića u Saboru o povećanju osnovice plaća svima ne znači ispunjavanje naših zahtjeva, dodao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

– Današnji odaziv štrajku na razini četiri županije i nakon premijerove najave je 89,37%. To znači da naši članovi i zaposlenici znaju zašto su u štrajku, ustvrdio je.

Ustvrdio je kako povećanje koeficijenata više nije samo sindikalni zahtjev, već svih zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

– Drago nam je da je konačno iz usta premijera izrečena riječ – koeficijent, i priznanje da su neopravdano raspoređeni, samo što se ne možemo složiti s višegodišnjim rješavanjem i pokušajem dolaska do rješenja, rekao je Mihalinec.

Sutrašnju će konferenciju održati ispred Muzeja prekinutih veza jer im se čini, kako je rekao Mihalinec, da je Vlada prekinula veze s njima.

Prosvjetari u osnovnim i srednjim školama danas su nastavili štrajk, i to u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji. Najavljuje se i štrajk na fakultetima.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je uoči današnje sjednice Vlade kako je najavljeno povećanje plaća svima dobro samo ako se istodobno mijenja i uredba o koeficijentima složenosti poslova.

– Zato je važno sjesti za stol sa sindikatima i dogovoriti dinamiku kako će se to napraviti, to se zove socijalni dijalog, kazala je Divjak.

Na pitanje hoće li HNS inzistirati da se koeficijenti reguliraju do donošenja novog proračuna, odgovorila je: To je pitanje za HNS, koliko sam ja razumjela poruku, u paketu je to prihvatljivo.

Podsjetimo, jučer je premijer u Saboru najavio da Vlada nudi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala po 2 posto. Prosvjetni sindikati poručili su da to ne rješava ni jedan problem radnika u prosvjeti, navodi Hrt.hr. Povećanjem osnovice jednakim za sve još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi, poručuju.

Podijeli objavu