Podijeli objavu

Više od 15.000 djece mlađe od pet godina umire svaki dan u svijetu, a razlike su goleme među zemljama, odnosno regijama, stoji u opsežnoj studiji objavljenoj u srijedu.

Od 2000. do 2017. godine, 123 milijuna djece u dobi od 0 do 5 godina umrlo je u 99 zemalja niskih i srednjih prihoda obuhvaćenih studijom. Taj broj čini više od 90 posto smrti u svijetu za tu dobnu kategoriju.

Ako se pribroje privremeni podaci za 2018. godinu kao i procjene za zemlje koje nisu obuhvaćene studijom (kao šo su Kina, Meksiko, Brazil ili Malezija), doseže se broj veći od 130 milijuna djece mlađe od pet godina umrlih u tom razdoblju, navode studije objavljene u časopisu Nature.

Glavni uzroci smrti variraju prema dobi.

Uzroci smrti

U djece mlađe od godinu dana uzrok smrti najčešće je posljedica preranog rođenja.

U dobi od dvije do četiri godine, češći su uzroci smrti malarija, bolesti dijareje ili respiratorne infekcije poput upale pluća.

Opasnost od smrti do pet godina deset puta je veća u nekim zemljama nego u drugima, a četrdeset puta je veća ako se uspoređuju regije.

Primjerice u 2017. godini samo je četvero djece do pet godina na 1000 njih umrlo u području Sante Clare na Kubi, javlja Hina. No u isto vrijeme u regiji Garki u Nigeriji umrlo je 195 djece te dobi na njih 1000.

Globalno se smrtnost djece mlađe od pet godina prepolovila od 2000. do 2017., te je s 10 milijuna pala na 5,4 milijuna.

Kartografija dječje smrti

Objavljena studija pruža preciznu kartografiju dječje smrtnostni u 99 proučavanih država.

“Naši radovi mogu služiti kao osnova sanitarnim vlastima za ciljano poboljšanje zdravstvenog sustava”, ocjenjuje jedan od autora studije, Simon Hay s Instituta za procjenu zdravlja (IHME, Sveučilište Washington), statisčki zavod koji se financira novcem iz Fondacije Bill i Melinda Gates.

“Pristup medicinskom liječenju samo je jedan od elemenata”, ocjenjuje Visoka UN-ova povjerenica za ljudska prava Michelle Bachelet u komentaru koji je također objavljen u časopisu Nature.

“Čimbenici koji pridonose smrtima povezani su s velikim pošastima kao što su siromaštvo, diskriminacija i nepravda”, kazala je Bachelet.

Podijeli objavu