Podijeli objavu

Europska unija pričekat će još neko vrijeme prije nego odluči o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona da se brexit ponovno odgodi, kazali su europski diplomati nakon kratkog sastanka u nedjelju.

Podijeljeni britanski parlament odbio je u subotu glasati o novom dogovoru Borisa Johnsona o razdruživanju od EU-a zbog čega mora tražiti treću odgodu brexita, koji je predviđen za 31. listopada.

Na sastanku veleposlanika EU-a u nedjelju, diplomati su odlučili da će proslijediti Johnsonov dogovor Europskom parlamentu koji ga treba odobriti, a koji zasjeda u Strasbourgu idući tjedan.

– Očekujemo više jasnoće pred kraj tjedna, u nadi da ćemo do tada znati kako će se stvari razvijati u Londonu, rekao je visoki diplomat Unije.

Drugi je dodao da je sastanak bio jako kratak: “Nije bilo pitanja, nije bilo rasprave. Čekamo.”

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u subotu da je dobio zahtjev za odgodom brexita i da će se sada konzultirati s vladama država članica kako na njega odgovoriti, ističe Hina.

Johnson je zatražio odgodu jer je britanski parlament usvojio zakon koji to od njega traži, no uz zahtjev je dodao i notu u kojoj objašnjava da on to osobno ne želi, navodi Hrt.hr.

Podijeli objavu