Podijeli objavu

Čileanska vlada povukla se i odustala od podizanja cijena prijevoza zbog već desetodnevnih prosvjeda koji su u subotu postali nasilni i u kojma su tri osobe izgubile život.

Vlasti u Santiagu, glavnom gradu Čilea, objavile su da su žrtve poginule u požaru izazvanom u supermarketu noću na nedjelju.

“Dvije su osobe izgorjele u požaru, a treća je prevezena u teškom stanju u bolnicu gdje je podlegla ozljedama”, objavila je gradonačelnica Karla Rubilar, a prenosi agencija France presse.

Predsjednik Sebastian Pinera u subotu je najavio da će vlada ukinuti veće cijene voznih karata za metro što je bio okidač za prosvjede u prijestolnici.

U televizijskoj izjavi Pinera je najavio “ukinut ćemo povećanje cijena za vozne karte”, prenosi agencija dpa.

Najavio je donošenje hitnog zakona. “Prioritet ove vlade je osigurati javni red i sigurnost Čileanaca”, rekao je i priznao da prosvjednici imaju “dobar razlog” za izlazak na ulice. “No nitko, nitko nema pravo pribjeći brutalnom nezakonitom nasilju poput onih koji su uništili, zapalili ili oštetili više od 78 stanica podzemne željeznice u Santiagu”, rekao je.

Pinera je dan ranije proglasio izvanredno stanje u Santiagu, gradu s više od 7 milijuna ljudi, a vatrogasci su morali na brojnim stanicama podzemne željeznice gasiti požare.

Metro grada Santiaga u petak je objavio da će cjelokupna mreža od 140 kilometara biti zatvorena najmanje do ponedjeljka kako bi se procijenile “teške štete”.

Prosvjednici su deset dana iskazivali nezadovoljstvo povišenjem cijena prijevoza, piše dnevni list La Tercera. Cijene su podignute s 800 na 830 pesosa, što je oko 4 američka centa.

Vojska razbjesnila prosvjednike, probudila sjećanje na diktaturu

Pinera je noću s petka na nedjelju proglasio “izvanredno stanje” u trajanju 15 dana u Santiagu i povjerio generalu Javieru Iturriagi del Campo odgovornost za sigurnost grada.

Izlazak vojske na ulice Santiaga prvi put otkako je 1990. vraćena demokracija u zemlju razbjesnio je provjednike. Zgrabili su lonce i snažno prosjedovali, a pridružili su im se i u drugim gradovima kao što je Valpariso gdje su nasilni ljudi zapalili sjedište dnevnog lista El Mercurio, najstarijeg u zemlji, kao i jedan supermarket.

U samome Santiagu, suočeni s vojnicima na trgu Italije, prosvjednici su nosili fotografije osoba nestalih u vojnoj diktaturi (1973.-1990.), koja je završila s više od 3.200 mrtvih ili nestalih.

S porukama “Dosta nam je zlostavljanja” ili “Čile se probudio”, koje su objavljene na društvenim mrežama, zemlja proživljava jednu od najvećih društvenih kriza zadnjih desetljeća, ističe Hina. Rast cijena prijevoza bio je okidač, ali su zahtjevi prosvjednika evoluirali pa su svoje nezadovoljstvo pretočili na gospodarski model u kojem je zdravstvo i obrazovanje gotovo posve u rukama privatnog sektora.

Fotografija Pinere koji mirno jede pizzu u restoranu dok Santiago gori, dolila je ulje na vatru nezadovoljstva u zemlji u kojoj je godinama vladao relativni mir, navodi N1.

U petak je uz stanice podzemne željeznice bilo zapaljeno i najmanje 16 autobusa.

Prema službenim podacima privedeno je 308 osoba, a ozlijeđeno 156.

Podijeli objavu