Podijeli objavu

Jedan je turski vojnik ubijen, a drugi ranjen u nedjelju na sjeveroistoku Sirije u napadu milicije sirijskih Kurda YPG, objavilo je tursko ministarstvo obrane optuživši je za kršenje petodnevnog prekida vatre na koji je pristao u dogovoru s američkim potpredsjednikom.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan pristao je na petodnevnu stanku u ofenzivi koju je počeo protiv kurdskih boraca kako bi im omogućio da se povuku iz “sigurne zone” koju Turska želi uspostaviti na sjeveroistoku Sirije blizu granice.

U subotu je primirje bilo poštovano, javila je agencija Reuters, no nedjeljni napad narušio je krhki sporazum.

Ankara smatra YPG, glavnu sastavnicu Sirijskih demokratskih snaga (SDF), terorističkom skupinom zbog njihove povezanosti s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku Turske, ističe Hina.

YPG je bio ključni američki saveznik u ratu protiv džihadističke skupine tvz. Islamske države, a nakon odluke Sjedinjenih Država o povlačenju svojih vojnika iz Sirije Kurdi su izloženi turskoj ofenzivi.

U priopćenju tursko ministarstvo obrane navodi da je YPG napao dok su turski vojnici bili u izviđanju u Tel Abyadu u nedjelju.

“Odmah smo odgovorili u samoobrani”, priopćilo je ministarstvo i optužilo YPG da je “unatoč dogovoru o sigurnoj zoni sa Sjedinjenim Državama … teroristi PKK/YPG 20 puta prekršio” dogovor.

U petak je kurdska milicija optužila Tursku za kršenje petodnevnog prekida vatre gađanjem civilnih područja u pograničnom gradu Ras al Ain, navodi N1.

Podijeli objavu